Index Vakbarát Hírportál

Kibékült a két nagy processzorgyártó

2009. november 13., péntek 11:11

Az Intel és történelmi riválisa, az Advanced Micro Devices bejelentette, hogy minden folyamatban lévő jogi nézeteltérését rendezték egymással, beleértve ebbe a trösztellenes eljárásokat és a licencvitákat. „Noha a két vállalat kapcsolata a múltban viharos volt, a megegyezés véget vet a jogi vitáknak, és biztosítja számukra a lehetőséget arra, hogy az innovációra és a termékfejlesztésre koncentráljanak” – áll a közös közleményben.

A megegyezés értelmében az Intel 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek, és vállalja, hogy tartja magát egy közösen meghatározott üzleti etikai kódexhez. A felek ezen túlmenően öt évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötnek, melynek értelmében jogosultak a másik szabadalmait használni, és ejtik a korábbi licencmegállapodás megsértésével kapcsolatos vádjaikat. Az AMD ezen túlmenően visszavonja az Egyesült Államokban, illetve Japánban indított pereket, és mint a világ több kontinensén a versenyhatóságokhoz benyújtott trösztellenes panaszait.

Az AMD vezetői elmondták: a megegyezéssel teljesen új alapokra próbálják helyezni elmérgesedett viszonyukat az Intellel. Ennek része az a törekvés, hogy a vitáikat a jövőben egymás között igyekeznek rendezni, mielőtt bírósághoz fordulnának.

Fontos eleme a licencmegállapodásnak, hogy ezzel elhárul annak az akadálya, hogy az AMD a nemrég önállósított félvezetőgyártó leányvállalatával, a GlobalFoundriesszal gyártassa a chipjeit. Az Intel korábban azt állította, hogy a kiszervezett cég nem örökli meg azokat a több évtizedre visszanyúló, legutóbb 2001-ben megújított keresztlicenc-megállapodásban garantált jogokat, melyek alapján az AMD jogosult x86-os (vagyis pc-kompatibilis) processzorokat gyártani, és szerződésszegéssel vádolta az AMD-t.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Intel üzleti gyakorlatát az AMD kezdeményezésére vizsgáló hatósági eljárásokra milyen hatással lesz a kiegyezés. A japán és dél-koreai versenyhatóság korábban már elmarasztalta az Intelt, az EU pedig nemrég rekordösszegű, 1,06 milliárd euró bírságot szabott ki a processzorgyártóra a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt.

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is közel áll ahhoz, hogy vádat emeljen a cég ellen. Amerikában az AMD 2005 nyarán kezdeményezett trösztellenes eljárást az Intel ellen, majd tavaly januárban New York állam jelentette be ugyanezt.

Rovatok