Index Vakbarát Hírportál

A hotspot fenntartóját büntetik a wifis letöltésekért

2009. november 30., hétfő 16:45 | aznap frissítve

Egy brit kocsma tulajdonosa 8000 font, vagyis 2,4 millió forint büntetést kapott, mert a söröző vendégeknek nyújtott ingyenes wifi-kapcsolaton egy felhasználó jogsértő tartalmakat töltött le.

Ha az ügyből precedens lesz, a néhány hónapja bevezetett és sokat támadott brit fájlcseretörvény megölheti az ingyenwifit, hiszen egyetlen szolgáltató sem fogja vállalni a felelősséget a felhasználóiért.

A hotspot fenntartóját beperlő ügyvédi iroda, a Faegre & Benson idézi a törvény szövegét, miszerint minden szolgáltató, legyen fizetős vagy ingyenes, köteles a felhasználói azonosítását lehetővé tevő személyes adatokat, és az online kapcsolat technikai részleteit (mikor milyen oldalakat látogattak meg és hasonlók) 12 hónapon át megőrizni, és a hatóságoknak kiadni, ha erre felszólítást kapnak.

Ezt az ingyenes wifi hotspotoknál már eleve nemigen lehetne betartani, hiszen éppen az a lényegük, hogy bárki bármikor felugorhat rajtuk keresztül a netre, nincs előfizetői szerződés, amivel azonosítanák magukat a felhasználók. A brit kocsma esetében a büntetés éppen azért száll át a szolgáltatás fenntartójára, mert nem tudta a jogsértő felhasználót azonosítani.

Szakértők szerint a törvényt a hat legnagyobb internetszolgáltatón kívül gyakorlatilag senki nem tartja be, ők is leginkább azért, mert a kormánytól támogatást kaptak az adatok tárolásához. Brit jogászok most azon vitatkoznak, hogy felelőssé tehető-e a szolgáltató a felhasználói cselekedeteiért, ha nem tudja őket beazonosítani, illetve ha a wifi hotspotok üzemeltetői mentességet kapnának a törvény alól (mivel technikailag képtelenség annak betartása), mit lehetne tenni azokkal, akik ezt kiskapuként használnák.

Rovatok