Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd dollárra perlik a kínai kormányt lopott szoftverek miatt

2010. január 6., szerda 11:51

Több mint kétmilliárd dollárra perli a pekingi kormányt és számítógépgyártó óriásvállalatokat egy kaliforniai szoftverfejlesztő cég szerzői jogokkal való visszaélés miatt.

A tartalomszűrő programokat fejlesztő Cybersitter nevű vállalat összesen 2,2 milliárd dollár kártérítést követel a kínai kormánytól és hét számítógépgyártótól a Los Angelesben indított perben.

A cég szerint a kínaiak jogtalanul megszerezték egy programjuk forráskódját, és az internetező gyerekek felügyeletét szolgáló szoftverből a pekingi vezetés által felforgatónak minősített politikai és vallási tartalmak kiszűrésére is alkalmas programot faragtak. A gyártók - köztük a kínai Lenovo és a japán Sony - aztán ezzel a szűrővel, a Green Dam Youth Escort nevű programmal ellátott számítógépeket forgalmaztak Kínában.

Keresetében a Cybersitter azt állítja, hogy az alperesek bűnszövetkezetbe tömörülve kikémleltek és jogtalanul felhasználtak ipari titkaikat, megsértve a szerzői jogokat és a verseny tisztaságát. Az eljárással fellépünk az olyan külföldi szoftvercégek ellen, amelyek azt gondolják, hogy nyugodtan visszaélhetnek amerikai vállalkozások szellemi tulajdonával, mert úgysem kerülnek bíróság elé - mondta a cég jogi képviselője.

Rovatok