Index Vakbarát Hírportál

40 évre is lecsukhatják a kábelmodem-buherátort

2010. február 2., kedd 09:33

Az FBI segítségével az amerikai hatóságok elkapták és bíróság elé állították a 26 éves Matthew Deloreyt. A hacker ellen a vád az, hogy a legnagyobb amerikai kábelnetes internetszolgáltató, a Comcast ügyfeleit segítette a cég átverésében azzal, hogy feltört kábelmodemeket árult. A csalásért és az erre épített üzletért egyenként 20-20 év börtönt és összesen félmillió dollár büntetést is kaphat.

Az internetszolgáltató a felhasználóknál levő modemeket egy egyedi cím, a MAC-address alapján azonosítja. A Delorey által feltört modemekben ez a rendszám szabadon átírható volt; ha a modemünk azonosítóját egy olyanra írta, ami egy fizető ügyfélhez tartozott, az ő számlájára netezhetett a hacker.

Delorey az ingyenes netezést ígérő modemeket először a Craigslist apróhirdetési oldalon keresztül terítette, majd vérszemet kapott és YouTube-videókon hirdette magát, saját oldalt épített a bizniszének (massmodz.com, most már nem elérhető természetesen), sőt, könyvet is írt arról, hogy hogyan kell feltörni a modemeket. A Comcast mellett hamarosan a többi nagy kábeles szolgáltatót is felvette a kínálatába, és az ingyen netezés mellett olyan trükköket is kínált, mint a sávszélesség megemelése.

Delorey üzlete akkorára nőtt, hogy az az FBI figyelmét is felkeltette. Végül egy ügynök vásárolt egy feltört modemet a massmodz.com-on, a Motorola szakértői megállapították, hogy az valóban ingyen netezést tesz lehetővé, a nyomozóiroda ügynökei pedig másnak rátörték az ajtót a hackerre massachusettsi otthonában.

A feltört kábelmodemekkel üzletelőkre az utóbbi években nagyon szigorúan csapnak le a szolgáltatók és a hatóságok, csillagászati bírságokkal és több éves börtönbüntetésekkel próbálják a (még) el nem kapott hackereket elriasztani a biznisztől, a jelek szerint nem túl hatékonyan, hiszen Delorey is csak akkor bukott meg, amikor már nagyon arcátlanul nyíltan kereskedett a feltört modemekkel.

Rovatok