Index Vakbarát Hírportál

Ismét pert nyert a TeleData az illegális adatfelhasználókkal szemben

2010. május 31., hétfő 16:36

A direktmarketing-piacon működő TeleData Kft. megnyerte a jogellenes adathasználat miatt indított pert a nyíregyházi Dinasztia Hotel Kft.-vel szemben.

A közlemény szerint a bíróság megállapította, hogy az alperes, a Dinasztia Hotel Kft. megsértette a felperes TeleData mint adatbázis-előállító jogát, mert a TeleTár elnevezésű adatbázisából a felperes hozzájárulása nélkül ismételten és rendszeresen kimásolta, illetve direkt marketing céljára hasznosította az adatokat. Ezen túl egyebek mellett olyan előfizetőt is megkeresett ajánlatával, aki a megkeresés lehetőségét előzetesen megtiltotta. Az alperes mindezzel kárt okozott a felperesnek.

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében kötelezte a Dinasztiát a TeleData által követelt kártérítési összeg és a perköltség 15 napon belüli megtérítésére. Kötelezte továbbá a jogsértés abbahagyására, s eltiltotta a további jogsértéstől. Kötelezte arra is, hogy 15 napon belül szolgáltasson adatot a felperesi adatbázis jogellenes felhasználásával kialakított üzleti kapcsolatairól. Ezen túl az alperesnek 15 napon belül saját költségén két országos napilapban nyilvánosságra kell hoznia az ítéletet - közölte a TeleData.

„A bírósági döntés azért is fontos számunkra, mert azt szeretnénk, ha minél kevesebb illegális adatfelhasználó működne az éves szinten mintegy 35 milliárd forint forgalmú direkt marketing piacon" – mondta Bartók János, a TeleData Kft. ügyvezető igazgatója.

A TeleData már nem első alkalommal nyert hasonló bírósági perben, és jelenleg is több, megítélésük szerint az adatbázisukat illegálisan, illetve jogsértő módon felhasználó cég ellen folytatnak peres eljárást.

A Magyar Telekom Csoporthoz tartozó TeleData Kft. 1991-ben jött létre. A vállalat a magyarországi távközlési előfizetők adatait kezeli, nyomtatott és CD-telefonkönyveket értékesít.

Rovatok