Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a nemzetközi letartóztatási parancsot a Wikileaks-alapító ellen

2010. november 20., szombat 14:12

A svéd hatóságok kiadták a nemzetközi letartóztatási parancsot a Wikileaks alapítója, Julian Assange ellen, közölte szombaton a svéd rendőrség. A kormányzati iratok kiszivárogtatására létrehozott oldal alapítóját nemi erőszak és molesztálás gyanúja miatt keresi Svédország. A 39 éves ausztrál tagadja a vádakat, amelyek szerinte egy lejárató kampány részei.

A svéd rendőrség pénteken késő este küldte el az európai és nemzetközi rendőrségi szervezeteknek a Julian Assange ellen kiadott nemzetközi letartóztatási parancsot, közölte a svéd rendőrség az AFP francia hírügynökséggel. A svéd ügyészség már csütörtökön kiadott egy elfogatóparancsot a 39 éves ausztrál férfi ellen. Assange svéd ügyvédje pénteken fellebbezést nyújtott be ellene, de az a fellebbezés elbírálásáig érvényben marad. A bíróság várhatóan gyorsított eljárással, pár napon belül dönteni fog az ügyben.

A 39 éves férfit azzal vádolják, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált Svédországban. A Wikileaks alapítója szerint lejárató kampány folyik ellene, hogy hiteltelenítsék internetes oldalát. A férfi úgy véli, a Pentagon áll bosszút azért, mert több százezer, az amerikaiak afganisztáni és iraki hadműveleteivel kapcsolatos titkos katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra.

Rovatok