Index Vakbarát Hírportál

Tennessee állam betiltotta a trollkodást

2011. június 12., vasárnap 08:46

Tennessee állam republikánus párti kormányzója, William Edward Haslam aláírta azt a törvényt, ami a nyomtatott és elektronikus média mellett azt is szabályozza, hogy magánemberek milyen képeket tölthetnek fel az internetre. A törvény szerint tilos olyan képek közzététele, ami mások vallási vagy politikai meggyőződését sértheti, félelmet kelthet, vagy érzelmileg felkavarhat.

A törvény kevés konkrétumot fogalmaz meg, de annál nagyobb hatalmat ad a bíróság kezébe: gyakorlatilag bármilyen kép, legyen az egy blogon, egy személyes weboldalon, egy közösségi oldalon, vagy akár privát üzenetben, kikiáltható érzelmileg felkavaró tartalmúnak, ezután a bíró dolga annak eldöntése, hogy a feltöltő részéről ez szándékos volt-e. Gyakorlatilag bármilyen karikatúra és vicc perelhetővé válik az államban. Jogászok szerint a törvény alkotmányellenes és súlyosan sérti a szólásszabadságot

Nem ez az első törvény az államban, ami felborzolja az kedélyeket internetezők körében. Néhány hete a lopás kategóriájába eső bűnténynek minősítették azt, ha valaki megosztja mással valamilyen fizetős szórakoztatóipari weboldalra (jellemzően zene- vagy filmletöltő szolgáltatások, mint a Netflix vagy a Rhapsody) szóló belépőkódját. Ha ezt valaki megsérti, és nem tudja a bíróság előtt bizonyítani, hogy jó oka volt rá, akár 2500 dollár (közel félmillió forint) bírságot, és legfeljebb egy év börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok