Index Vakbarát Hírportál

Csak csak egy dobásuk lesz az olasz kalózoknak

2011. szeptember 23., péntek 17:10

Különösen szigorú kalózellenes törvény bevezetésére készül az olasz parlament, ami lehetővé teszi majd, hogy az első gyanús letöltés után megszüntethessék az internetkapcsolatot.

Az új e-kereskedelmi törvény tervezete szerint a szolgáltatókat köteleznék a tartalomszűrésre, vagyis hogy építsenek adatbázisokat az olyan szolgáltatásokról, ahol szerzői jogi, márkavédelmi visszaélések, illetve szabadalommal kapcsolatos bűncselekmények történnek. A szankciókat ismertető részben szerepel egy olyan lehetőség, ami szerint a jogsértéssel meggyanúsított felhasználókat akár azonnal, mindenféle jogi eljárás nélkül lekapcsolhatják az internetről, vagyis a sokat vitatott francia megoldással szemben az ügyfélnek itt csak egy dobása lenne.

Az ACTA szerződés (Anti Counterfeiting Trade Agreement) egyik korábbi verziójára emlékeztető olasz tervezet jogászok szerint több elemében jogellenes, a való életben alkalmazhatatlan, ráadásul katasztrofális hatással lenne az internetszolgáltatói iparágra és az online kereskedelemre.

A szokatlan módon nem kormányjavaslatként, hanem a kormánypárt részéről önálló képviselői indítványként, extra gyorsasággal megalkotott törvénytervezet hamarosan az illetékes parlamenti bizottság elé kerül.

Rovatok