Index Vakbarát Hírportál

Visszafelé sülhet el a BSA alázós taktikája

2011. november 14., hétfő 16:57

Rendes vizsgálat nélkül, egy volt dolgozó bejelentése alapján követelt kártérítést a szoftverek szerzői jogait képviselő Business Software Alliance (BSA) a Tiger Communications szoftverfejlesztő vállalattól. A BSA szerint jogos volt a büntetés, a Tiger Communications azonban tagadja, hogy bűncselekményt követtek el - szerintük az egész eljárás egy volt alkalmazott bejelentésére épül.

A BSA szoftverellenes bűncselekményeket felderítő eljárásai – illetve éppen azoknak a hiánya – váltott ki nagy visszhangot Nagy-Britanniában, írja a Register. A telekommunikációs szoftvereket fejlesztő Tiger Communications október végén került összetűzésbe a BSA-val illegális szoftverhasználatért. Az ellenőrz ő szervezet még kérkedett is azzal, hogy 25 ezer font (több mint kilencmillió forint) elszámolási díjat tudott kikényszeríteni a vállalatból, plusz a licensz árát is kifizettették velük.

Philip Briére, a BSA brit elnöke szerint csak egy újabb esetről van szó, amikor egy vállalat nem képes betartani a szoftverhasználat törvényes határait. Szerinte egy szoftverfejlesztésre specializálódott cégnek ráadásul rendelkeznie kellene bizonyos rendszerekkel az ilyen helyzetek elkerülésére. „A Tiger Communications megsértette a szerzői jogot, ezért most szembe kell néznie a következményekkel" – fogalmazott Briére. A kemény szavak ellenére a BSA megerősítette, hogy a cég egyelőre nem vállalta a felelősséget.

A Tiger Communications igazgatója, Brian Hoadley elmondta a Channel Registernek, hogy egy volt alkalmazott töltötte le és használta illegálisan az Adobe Photoshopot a munkahelyi gépén, és az elbocsátása után ő adta a tippet a BSA-nak, hogy a cég kalózszoftvereket használ. Hoadley szerint a BSA eredeti, 25 ezer fontos követelése helyett végül 5800 font (több mint kétmillió forint) elszámolási díj kifizetésébe egyeztek bele, amiból nyolcszáz font a licensz ára volt.

Ahol a legjobban fáj

Az igazgató azt is hozzátette, hogy a BSA nem tett különösebb erőfeszítéseket arra, hogy rendesen kivizsgálja az ügyet. „Csak az ügyvédeik leveleit kaptuk folyamatosan, de belső vizsgálat nem volt, az épületeinkbe egyszer sem léptek be" – nyilatkozta. Hoadley azt állítja, hogy dokumentumokkal tudná bizonyítani a cége ártatlanságát, de inkább nem teszi. „A Tiger Comms egyedül azért ment bele megállapodás alapján a pénz kifizetésébe, mert a bírósági, jogi költségek ennél is magasabbak lettek volna."

A BSA-nál azóta hallgatnak, és nem kommentálják az eseményeket, az eredeti sajtóközleményt pedig leszedték a weboldalukról. „A BSA még mindig értekezik a Tiger Communicationsszel, és amíg a vizsgálati folyamat tart, addig semmilyen részletet nem szeretnénk közölni az ügyről" – mondta a szövetség szóvivője a Registernek.

A BSA egyébként előszeretettel buzdítja a volt dolgozókat arra, hogy jelentsék a korábbi munkahelyeik esetleges illegális szoftverhasználatát. Ilyen próbálkozás volt a „Bust Your Boss!" (Nyomd fel a főnököd!) nevű kampányuk is, melyben arra buzdították a bosszúra éhes exalkalmazottakat, hogy ha a régi munkaadójuk kalózszoftvereket használ, akkor ártsanak nekik ott, ahol „a legjobban fáj", és azonnal jelentsék a szövetségnek.

Rovatok