Index Vakbarát Hírportál

Az internetszolgáltatót nem lehet tartalomszűrésre kényszeríteni

2011. november 25., péntek 11:45

Az Európai Bíróság kimondta, hogy az internetszolgáltatókat nem lehet arra kényszeríteni, hogy szűrőrendszereket telepítsenek hálózatukra az illegális letöltések kiszűréséhez. A zeneipar kalózpéldányok elleni küzdelméhez kapcsolódó csütörtöki ítéletet Belgiumban hozták, de az Európai Unió összes tagállamára vonatkozik.

2004-ben a SABAM nevű belgiumi jogvédő szervezet bírósági úton kötelezte a Scarlet Extended internetszolgáltatót, hogy olyan szűrőrendszert építsenek ki, amely megakadályozza, hogy a hálózatán a felhasználók a Sabam repertoárjába tartozó zenéket cseréljenek egymás között.

A Nagy Testvér jogellenes

A Scarlet fellebbezett, a belgiumi bíróság pedig az Európai Bírósághoz fordult tanácsért. Az Európai Bíróság ítélete megállapítja, hogy az internetszolgáltatónak az összes felhasználó forgalmát monitoroznia kellene ahhoz, hogy kiszűrje a jogsértő fájlokat. Az ilyen általános megfigyelés pedig nincs összhangban az európai joggal.

Az ítélet azt is megállapítja, hogy a legelső, Sabam javára meghozott ítélet nem veszi figyelembe az ügyfelek és a szolálgtató alapvető jogait. Egy összetett, drága és állandó rendszer telepítése, ráadásul saját költségen, sértené az internetszolgáltató üzleti szabadságát.

Rovatok