Index Vakbarát Hírportál

Cenzúrázzák az internetet Közép-Ázsiában

2011. december 1., csütörtök 08:53

Az internetes szabadságjogok helyzete a legrosszabbak között van a közép-ázsiai Türkmenisztánban és Üzbegisztánban, és rohamosan romlik Kazahsztánban - írta jogvédő csoportok jelentésére hivatkozva szerdai internetes kiadásában a Telegraph.

A három állam az iszlamista fenyegetéssel indokolta a fokozott internetes cenzúrát. Eszerint a szélsőségesek emailek és különféle honlapok segítségével terjesztik az információkat és szereznek új tagokat. Néhány jogvédő szervezet azonban üres kifogásnak tartja ezt az érvelést, amelynek hátterében valójában a szólásszabadság korlátozásának és a hatalom tartósításának a szándéka áll.

A kazah hatóságok a blogokat támadják, amelyeken szerintük szélsőségesek tevékenykednek, Türkmenisztánban az internet-hozzáférés szigorú felügyelet alatt áll, és a lakosságnak mindössze 2,2 százaléka jut fel a világhálóra, míg Üzbegisztán a veszélyesnek tartott Facebook alternatívájaként saját közösségi hálót indított, amelynek révén egyben a felhasználókat is ellenőrizheti. A jogvédő szervezetek azonnali válaszlépést követelnek a nemzetközi közösségtől.

Más emberjogi csoportok arra panaszkodtak, hogy a nyugati kormányok egyre inkább vonakodnak a nyomásgyakorlástól, és üzleti, illetve diplomáciai partnerként tekintenek Közép-Ázsiára. Az Egyesült Államok számára az Afganisztánba vezető alternatív útvonalon fekvő Üzbegisztán megkerülhetetlen, míg az Európai Uniót a türkmén gáz érdekli, Kazahsztán pedig rengeteg gazdasági lehetőséggel kecsegtet. Az országok mindegyikében tekintélyelvű rendszer működik.

Rovatok