Index Vakbarát Hírportál

Kilép a BSA-ból a Kaspersky

2011. december 6., kedd 12:58

Jevgenyij Kaszperszkij élvonalba tartozó biztonsági cége, a Kaspersky Lab kilép a szoftverek szerzői jogával, azok érvényesítésével foglalkozó iparági szövetségből. A Business Software Alliance-nak (BSA) jelenleg 29 tagja van – köztük az Apple, a Microsoft és az Adobe.

Az értesülést nem sokkal később Kaszperszkij a Twitteren megerősítette. A távozás oka az, hogy a BSA támogatja az új amerikai kalózellenes törvényt (Stop Online Piracy Act – SOPA). A cégvezető későbbre részletes indoklást ígért, de annyit elmondott az Inquirer kérdésére, hogy a SOPA a bakelitkorszak törvényi szabályozását kívánja ráerőltetni az iparágra, holott egészen másfajta szerzői jogi felfogásra lenne ma szükség. A BSA által támogatott törvény Kaszperszkij szerint gátolna az innovációt és káros lenne a fogyasztók számára.

A BSA álláspontja egyébként már jelentősen módosult a SOPA megítélésével kapcsolatban: eleinte lelkesen támogatták, mostanra viszont  enyhítettek a korábban kifejtett szigorú álláspontjukon. Alapjaiban még mindig helyesnek, de félkésznek tartják a törvényt.

Az ellenzői által a SOPA drákóinak és agresszívnak minősített rendelkezéseit nagyon sok cég visszautasította, leginkább természetesen azok, melyek az online üzletágakban érdekeltek, ugyanis az új szabályok felrúgnák a korábbi, sok éven át kialakított, meglehetősen finomra hangolt szabályozást, a kalózkodás visszaszorítása érdekében jelentős mértékben korlátoznák az online szolgáltatók lehetőségeit, szigorúbbá tennék működésük feltételeit – ráadásul a korlátozásokat internetszinten, vagyis az Egyesült Államokon kívüli cégekkel szemben is alkalmaznák.

Rovatok