Index Vakbarát Hírportál

Trösztellenes vizsgálat az Apple ellen

2011. december 6., kedd 14:23

Az Európai Bizottság versenykorlátozás gyanúja miatt indított vizsgálatot több neves kiadó ellen. Az ügyben a Hachette Livre, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Penguin, illetve a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck kiadók az érintettek. A bizottság azt vizsgálja, hogy az Apple kötöttek-e említett cégekkel olyan megállapodást, ami kartellezésre utalhat.

A vizsgálat a kiadók és az e-könyv-kereskedők közti ügynökségi megállapodásokat is vizsgálja. Ezekben a kiadók határozzák meg az e-könyvek árait, a viszonteladók pedig a befolyó profitból részesülnek. Az Apple által vezetett iBook Store lehetőséget kínál az e-könyvek megvásárlására, amivel komoly konkurenciát támaszt az e-könyvek piacán komoly szereplőnek számító Amazonnak.

Márciusban az Egyesült Királyság versenyhivatala indított vizsgálatot több kiadó ellen. A keddi bejelentés tulajdonképpen ennek a természetes következménye: az Európai Bizottság átvette az ügyet a versenyhivataltól, akik emiatt függesztették fel a vizsgálatot.

A kiadók közül a Penguin tulajdonosa, a Pearson Group nyilatkozott a sajtónak. Szerintük nem sértettek meg az üzleti verseny szabályait, és együttműködésükről biztosították az Európai Bizottságot.

Rovatok