Index Vakbarát Hírportál

Fontos csatát vesztett az Apple

2011. december 13., kedd 11:09

A múlt héten megszakadt az Apple nyerő szériája az okostelefon-gyártók nehezen áttekinthető szabadalmi háborújában. A mannheimi regionális bíróság elsőfokú ítéletében úgy találta, hogy az amerikai vállalat az iPhone és iPad termékekben jogosulatlanul használja fel a Motorola Mobility egyik alapvető szabadalmát. A döntés lehetőséget ad a Motorolának, hogy az érintett készülékek németországi forgalmazásának betiltsa és kártérítést követeljen.

A kérdéses szabadalom, amely a „visszaszámlálási funkció végrehajtása egy mobileszközről kezdeményezett, csomagkapcsolt rádiórendszeren megvalósított adatvitel során” névre hallgat, a GPRS-szabvány használatához nélkülözhetetlen. Mint alapvető technológiát, a Motorola azt ésszerű és nem diszkriminatív (úgynevezett FRAND) feltétekkel köteles licencelni a piaci szereplőknek.

Az Apple ugyan beleegyezett abba, hogy az e feltételeknek megfelelő licencdíjat megfizesse a riválisának, de a Motorola Mobility ennél többet akar. A cég mobiltelefonos üzletágát Android védelmében augusztusban vásárolta meg a Google. A Mobility most azt állítja, hogy az elmúlt négy év jogsértő használata után nem FRAND-licencdíj jár neki, hanem annál akár jóval magasabb összegű kártérítés. A bíróság a Motorola érvelését megalapozottnak találta.

Az ítélet lehetőséget ad a vállalatnak arra, hogy kezdeményezze az érintett termékek forgalmazásának betiltását Németországban, ehhez azonban 100 millió euró biztosítékot kell letennie arra az esetre, ha a döntést egy felsőbb bíróság később felülírja.

Rovatok