Index Vakbarát Hírportál

Nekiment a bíróságon a British Telecom a Google-nek az Android miatt

2011. december 20., kedd 13:56

Az angliai telekommunikációs csoport, a British Telecom beperelte az amerikai bíróságon a Google-t. Szerintük a cég megsértette hat szabadalmukat. A brit cég olyan technológiákat támad, amelyek a Google Android operációs rendszerének, keresőjének és más szolgáltatásainak alapját képzik.

A BT állítása szerint  közelebről meg nem hatázotott kár és jogsértés éri, mivel a Google továbbra is használja technológiáit fejlesztéskor. A lépés egy újabb szabadalmi támadás az Android ellen az Apple, a Microsoft és az Oracle nyomdokain, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A BT jelenlegi szabadalmi portfóliója körülbelül 5600 szabadalomból és kérelemből áll.

Minden sértő

A felperes azt állítja, hogy az elmúlt két évtizedben nagyon sokat fektetett be a mobiltechnológiákba és a kapcsolódó szolgáltatásokba. Az ebből eredő szabadalmak pedig megsérti a Google keresője, az Android, a Google+ közösségi oldal, a Maps, a Docs, Gmail, a Places helyszolgáltatás, az Offers (a Google Groupon klónja), a Doubleclick és az Adwords hirdetési rendszer.

A hat szabadalom helyfüggő szolgátatásokkal, navigációval, útinformációkkal és személyre szabott hozzáféréssel kapcsolatos. Az állítólagos jogsértésre a BT azt hozza fel példaként, hogy az Android letölt zenéket, amikor a telefon wifihez kapcsolódik, viszont megakadályozza ezt, ha 3G adatkapcsolatunk van. Egy másik példájuk a Google Maps egyik képessége: különböző információkat jelenítenek meg eltérő nagyításnál.

Rovatok