Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre eladható a használt zene

2012. február 10., péntek 10:50

A tavalyi év második felében egy érdekes kezdeményezés indult el az Egyesült Államokban a digitális zenék kereskedelmében. A ReDigi elnevezésű cég online piacteret biztosít ahhoz, hogy a legálisan vásárolt mp3-fájlainkat a vállalat szerverére feltöltve – mint egy használt lemezt vagy könyvet – értékesíthessük. A ReDigi által kifejlesztett szoftver a feltöltött hanganyag jogtisztaságát minden esetben ellenőrzi, majd törli a tulajdonos gépéről és az ahhoz szinkronizált készülékekről a fájlt. A kezdeményezés az amerikai jogban jogkimerülés jogának nevezett elvre épít, amely lehetőséget biztosít az adathordozó tulajdonosának a vásárolt termék eladására – írja az IT Café.

Várható volt azonban, hogy a használt zenéket árusító bolt felbukkanásának nem fognak örülni a kiadók. Az EMI be is perelte a ReDigit szerzőijog-sértés miatt, és egyben tiltó végzést indítványozott, hogy a bíróság a vélelmezhető jogsértésre való tekintettel már most kötelezze a szolgáltatás szüneteltetésére a céget. A bíróság azonban ezt elutasította, így az oldal az ítélethozatalig tovább üzemelhet. „Ez egy nagyon érdekes eset, rengeteg technológiai és jogi problémát vet fel” – nyilatkozta Richard J. Sullivan bíró.

A CNET szerint a ReDigi működése kapcsán felvethető problémák között van, hogy a cég miként képes garantálni, hogy a hanganyagot eladásra kínáló tulajdonos előzetesen nem készít-e másolatot a fájlból. A szolgáltatás globális működésének másik problémáját az jelentheti, hogy a különböző országokban eltérő a szerzői jogok szabályozása. Az Egyesült Királyságban például tilos a hanganyagot legálisan birtokló tulajdonosnak magáncélú másolatot készítenie a jogvédett tartalmakról. A tiltó végzés elutasítása egyelőre biztosítja a még béta-verzióban üzemelő ReDigi rövid távú működését, de a per várható kimenetelét és a szolgáltatás hosszú távú jövőjét ez alapján nem lehet megjósolni.

Rovatok