Index Vakbarát Hírportál

Románia is felfüggesztette az ACTA ratifikálását

2012. február 23., csütörtök 18:55

Románia felfüggesztette a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) ratifikálását, amíg az Európai Unió luxembourgi bírósága nem foglal állást a kérdésben – jelentette be csütörtökön a román kormány szóvivője. Dan Suciu közölte, hogy a román kormány csütörtöki ülésén született ez a döntés, figyelembe véve a megállapodás körül kialakult nemzetközi helyzetet.

Karel De Gucht, az EU kereskedelempolitikájáért felelős bizottsági tagja szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság jogi vizsgálatnak veti alá az ACTA-t. A megállapodás több országban is viharos tiltakozást váltott ki, amióta Tokióban aláírták; a tiltakozók elsősorban az internetet használó fiatalok közül kerültek ki. De Gucht szerint az ACTA-val kapcsolatos vitának tényeken kell alapulnia, nem pedig a közösségi honlapokat és blogokat uraló félretájékoztatásokon és rémhíreken.

A jogvédők korábban is kifogásolták, hogy bár az eredeti tervezetből számos, betarthatatlannak minősített pont kikerült, a végleges szöveg sok helyen homályosan és kétértelműen fogalmaz, illetve a nem szándékos, vagy kimondottan véletlen szerzői jogsértéseket is kriminalizálja. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadság-felelőse, Dunja Mijatovic szerint a megállapodás egyes rendelkezései csorbíthatják a szólásszabadságot. A megállapodás aláírása után egész Európában – köztük Magyarországon is – tüntettek a tervezet elfogadása ellen.

Rovatok