Index Vakbarát Hírportál

Orosz hekkert ítéltek el az Egyesült Államokban

2012. március 24., szombat 09:43

Újabb orosz hekkert ítéltek el pénteken az Egyesült Államokban: a 23 éves Nyikolaj Garifulin két év börtönt kapott, amiért bűntársaival hárommillió dollárt emelt le amerikai bankszámlákról. Garifulinra további három év felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabtak, továbbá 100 ezer dollár bírságot is meg kell fizetnie, illetve az okozott kárból 192 ezer dollárt kell megtérítenie. A volgográdi fiatalember, aki diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, tavaly szeptember 23-án bűnösnek vallotta magát, ezért kapott viszonylag enyhe büntetést.

Az orosz hekker ügyében összesen 37 vádlott – köztük húsz orosz, valamint ukrán fehérorosz, kazah és moldovai állampolgárok – ellen folyt eljárás, amiért számítógépes csalással sikerült számos tekintélyes amerikai nagybank számláit megcsapolni, egyebek között a Zeus trójai vírus bevetésével hajtottak végre jogosulatlan átutalásokat. A csalás mellett pénzmosás, okirat-hamisítás volt a vád az elsősorban diákvízummal érkezett fiatalemberek ellen. Többségük együttműködött a hatóságokkal, ezért sikerült megúszniuk feltételes börtönbüntetéssel, pénzbírságokkal és kártérítési összegekkel, valamint kiutasítással.

A legsúlyosabb ítélet négy év szabadságvesztés volt, amelyet az orosz állampolgár Kaszum Adijuzgelovra szabtak ki még tavaly májusban az ügyben. Nyolc vádlott szökésben van, az amerikai hatóságok szerint nincsenek az országban.

Rovatok