Index Vakbarát Hírportál

Illetéktelen Miskolc-használatért büntettek

2012. április 20., péntek 11:50

Harmincezer forintra büntették a miskolcpont.hu doménnév tulajdonosát, mivel a bíróság ítélete szerint nem tettek eleget az előzetes regisztrációs kötelezettségüknek. Kifejezetten doménnevekre vonatkozóan azonban nem létezik ilyen önkormányzati rendelet, a bíróság pedig egy olyan jogszabályra hivatkozik, amit éppen a doménnevek befoglalása miatt szerettek volna módosítani pár hete – tehát eddig nem vonatkozott rájuk. Ilyen eljárás eddig nem történt, az Internet Szolgáltatók Tanácsa szerint lett volna normálisabb megoldás.

A miskolci önkormányzat közgyűlése március 22-én tárgyalta a város nevének használatáról szóló 1994-es önkormányzati rendelet módosítását. Az eredeti jogszabály tartalmazza, hogy például cégnevekben, rendezvények címereiben milyen feltételekkel lehet használni a város nevét.

A módosító kiterjesztette volna a szabályozást doménnevekre is. A tervezet szerint mindenkinek, aki doménnevében szerepeltette volna a Miskolc nevét, vagy annak bármilyen ragozott formáját, annak a doménregisztráció megkezdése előtt előzetesen, illetékmentesen külön engedélyt kellett volna kérnie, amelyben leírja azt is, mennyi időre és miért kell neki a név. A közgyűlés végül szavazás nélkül levette a napirendről a javaslatot.

Népszerű doménnév

Február 23-án a miskolci közgyűlés döntött egy előterjesztésről, amelynek értelmében indítanak egy, a város lakosainak kedvezményes vásárlást biztosító programot, amelynek neve MiskolcpONt lett. A domainabc.hu úgy tudja, a közgyűlés este kilenckor tárgyalta a MiskolcpONtot, a ME-GA kft. pedig 19 órakor indította el a kérdéses domén regisztrációját, ami a domain.hu adatai szerint másnapra fejeződött be (a tulajdonos már más, az eredeti regisztrátor már tovább is értékesítette a domént).

Ez tipikusan doménüzér magatartás – megvesznek egy később keresett nevet, csak azért, hogy jóval a vételi ár felett továbbértékesítsék –, azonban a kft. vezetője szerint jelen esetben nem erről van szó. A domén jelenlegi tulajdonosa ugyanis saját bevallása szerint amint megtudta, hogy a város is ezt a nevet választotta, jelezte az illetékeseknek, hogy kész kompromisszumra, és akár ingyen is átengedi a nevet. A tulajdonos ezzel Czinkné Sztán Anikót, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetőjét kereste meg. Az ügyvezető a boön.hu-nak elmondta, hogy szó nem volt ingyenességről, akkor kerülhetett volna hozzájuk a domén, ha támogatják a ME-GA kft. tulajdonosának zenei közhasznú egyesületét. Vagy pedig saját bannerét jelentetheti meg az oldalon. Ebbe nem mentek bele.

A tulajdonos így két nappal a határozat megszületése előtt pedig levélben megkereste a polgármestert is, amelyben elmagyarázta, hogyan született és mire kell a miskolcpont.hu név.

A törvény, ami nincs, de mégis van

Válasz helyett azonban harmincezer forintos bírságot hozott a posta. A miskolci önkormányzat szerint a doménnév a városi kedvezménykártya programjának nevét viseli, amelyről ugyan csak most döntöttek, de előkészítése több hónapja folyamatban volt.  Az indoklásban az áll, hogy a város nevének használatáról szóló 1994. évi rendelet alapján bírságoltak, mert „aki a város nevét megnevezésében, vagy egyéb módon engedély nélkül, illetve az engedélyezettől eltérően használja [...] 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható", a ME-GA kft. pedig az előzetes kérelmezésének nem tett eleget.

A határozat azért érdekes, mert mint említettük, éppen nemrég akarta az önkormányzat kiterjeszteni a névvédelemről szóló törvényt a doménnevekre is. Ez nem történt meg, a bíróság mégis a törvényre hivatkozik. Valószínű, hogy az „egyéb módokba" gyakorlatilag bármi beletartozhat, így a netes címek is – viszont eddig senkit nem büntettek, vagy kényszerítettek regisztrációra ez alapján.

Feljelentés esetén büntetnek

Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy az 1994-es rendelet korszerűsíteni szeretnék, azonban további egyeztetésekre van szükség, ezért vették le a módosítót a napirendről. Ennek ellenére a már meglévő szövegezés alapján is büntethetnek akár doménnév-tulajdonosokat is, utólag is, ha feljelentés érkezik. Így történt a miskolcpont.hu esetében.

A tulajdonosnak viszont lehetősége van fellebbezésre. A domainabc.hu információ szerint a ME-GA Kft. már be is nyújtotta azt, amennyiben pedig a jegyző nem vonja vissza a határozatot, a cég ügyvezetője bíróságra viszi az ügyet.

Nem alaptalanul: eddig nem bűntettek senkit sem azért, mert doménnevében szerepel a város neve, sőt, senkinek nem kellett regisztrálnia sem – ez egyértelműen kiderül a benyújtott módosítóból is, amelynek mellékletében megtalálható egy regisztrációs űrlap, amely most először tartalmazza a „Domain név" kitételt. Ugyanígy, eddig a magyarázó rendelkezések sem tartalmazták az internettel kapcsolatos szavakat, tehát az önkormányzat is csak most készült az internet megzabolázására – az ügyfélnek mégis tudnia kellett volna, hogy doménja regisztrációköteles.

Anomáliák

Anomália továbbá, hogy a bíróság legfeljebb harmincezer forintos büntetés kiszabásáról beszél, míg a rendeletben ötvenezer forint a felső határ – a kisebb összeg egy 2000 előtti verzióban szerepelt, ezek szerint a bíróság azóta nem kapta meg a friss példányt.

Ráadásul, a rendelet 1§. (1)-ben azt írja, hogy „szervezet elnevezésébe, rendezvényei címébe" való felvételhez kell engedélyt kérni, ahol az elnevezés más jogszabályoknak megfelelően egyértelműen a jogi személy (jelen esetben a ME-GA kft. neve). Ezzel szemben, ugyanezen rendelet 6§ (1)-ben már az „egyéb módon" kifejezés szerepel a „rendezvényei címébe" kitétel helyett.

Lett volna megoldás

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa szerint – amely a magyar doménnév delegálást szabályozza – lett volna megfelelő jogi út az önkormányzat saját rendeletére hivatkozva elindított szabálysértési eljáráson kívül is.

A város a regisztráció előtt is fordulhatott volna a Tanácsadó Testülethez. A  regisztráció után pedig, mivel az önkormányzatnak jogos érdeke fűződik a miskolcpont.hu névhez, az Alternatív Vitarendező fórum elé vihette volna az ügyet, amit az ISZT szerint teljesen egyértelműen megnyert volna. A vitarendezés díja pedig 50-100 ezer forint, amit a vesztes fél köteles állni. Ezért sok esetben azok, akik csak kereskednének a doménnel, már ilyenkor elállnak a vitától, és megkapja a másik fél. Budapest például ezt az utat járta be 2002-ben a hajrabudapest.hu doménnével kapcsolatban, pontosan a névhasználatról szóló rendeletükre hivatkozva.

Mindent azért nem lehet

Vannak úgynevezett védett nevek, például mail, com, ftp, www, ezeket nem lehet szabadon regisztrálni. Ráadásul, ezek nemcsak közvetlenül a .hu alatt élveznek védelmet (például www.hu), hanem a második szintű közdomainek alatt is. Például www.co.hu vagy www.hotel.hu nem regisztrálhatók. Vannak zárolt nevek is, ezeknek egyszerűen megtiltották a regisztrációját. Ilyen például az auto.hu, vagy a bor.hu.

Az ISZT egyenként vizsgálja a trágár szavakat tartalmazó doménneveket is, ezekkel kapcsolatban eddig két, különböző döntés született.

Arról az ISZT-nek sincs tudomása, hogy más városok hasonló módon védenék nevüket. Viszont vannak olyan nevek, kifejezések, amiket tényleg nem lehet csak úgy beregisztrálni. A sporttörvény (2004 évi I.) alapján például a Magyar Olimpiai Bizottság engedélyével lehet regisztrálni az olimpia, illetve olimpiai szavakat tartalmazó doméneket.

Korábban a bank és hitel szavakat tartalmazó címeket csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével lehetett regisztrálni, ez a jogszabály azonban mára hatályát vesztette.

Rovatok