Index Vakbarát Hírportál

A bíró, aki megunta a szabadalmi pereket

2012. június 25., hétfő 12:49

Abban ma már sajnos semmi meglepő sincs, hogy két nagy mobilos cég szabadalmi perben áll egymással, inkább az ellenkezője szokatlan. Az Apple és Motorola perének pénteki lezárása az eddigi pereket nézve mégis egyedülálló, és könnyen meglehet, hogy Richard Posner bíró olyan döntést hozott, amely alapvetően befolyásolja a szabadalmi perek, sőt az egész szabadalmi rendszer jövőjét.

A történet még 2010 októberében kezdődött, amikor a Motorola számára nyilvánvalóvá vált, hogy az Apple perelni fogja, ezért megelőző csapásként gyorsan ő is bepanaszolta riválisát. Az Apple még ugyanabban a hónapban megindította a saját eljárását. A tárgyalás előtti szakaszban Posner bíró a Motorola egyetlen szabadalmi panaszát sem tartotta megalapozottnak, az Apple által felhozottakból viszont néhányat perképesnek ítélt. Némi meglepetésre a bíró június elején a hónap végén indítani tervezett tárgyalássorozatot nem kezdte meg, hanem leállította az eljárást.

Nevetséges

A chicagói szövetségi bíróságon zajló eljárásban a bíró nem döntött egyik fél javára sem, hanem megszüntette azokat a mindkét oldalról megindított pereket, amelyekben mind az Apple, mind a most már a Google tulajdonában lévő Motorola Mobility alperesként és felperesként is szerepelt. Az eljárás megszüntetése ugyan a Motorolának kedvező, de az indoklás mindkét céget kiosztja.

Posner már korábban is többször kifejtette, hogy nevetségesnek tartja ezt a szabadalmi pereskedést, mostani indoklásában pedig arra hivatkozott, hogy a cégek egyrészt visszaélnek a szabadalmi rendszer hiányosságaival, emellett a szabad verseny alapelveitől eltérve a bolhából csinálnak elefántot. Kijelentette azt is, hogy az Apple nem volt képes meggyőzően bizonyítani, hogy a Motorola szabadalomsértése számukra piacvesztést okozott, hogy kárt szenvedett a márkanevük, illetve, hogy a fogyasztók érdekei sérültek emiatt: „mindez csak vad találgatás, sejtés” – fogalmazott a bíró.

Hasonló érvekkel utasította rendre a Motorolát is, majd azt is kihirdette, hogy ebben az ügyben nem indítható új eljárás. Ez utóbbi döntés ellenére fellebbezésnek természetesen helye van – a Motorola bizonyosan nem teszi ezt meg, az Apple még nem nyilatkozott.

Rovatok