Index Vakbarát Hírportál

A hackerkirály szerint feltörhető Obama telefonja

2009. február 16., hétfő 15:16 | aznap frissítve

Barack Obama ragaszkodott ahhoz, hogy elnökként megtartsa a régi telefonját. A nemzetbiztonsági szolgálat speciális titkosító szoftvert tett rá, de a világ leghíresebb hackere szerint ez messze nem teszi sebezhetetlenné a készüléket.

Barack Obama elnöki beiktatása után annak ellenére megtartotta a megszokott BlackBerry mobiltelefonját, hogy a biztonsági szolgálat és a Fehér Ház jogászai egyaránt megpróbálták lebeszélni róla. A telefon biztonsági kockázatokat rejt, lehallgatható - érveltek a BlackBerry ellen, végül olyan kompromisszumot sikerült kötni, hogy speciális titkosító berendezést építenek bele a nemzetbiztonsági hivatal specialistái, Obama pedig vállalta, hogy csak a közvetlen munkatársaival, barátaival és családjával fog beszélni rajta.

Miután Obama kiharcolta magának, hogy megtartsa kedvenc telefonját, a hackerek számára új Szent Grál lett a szuperbiztonságossá tett készülék feltörése.

A világ leghíresebb hackere, Kevin Mitnick, aki miután öt évet töltött börtönben, biztonsági tanácsadó céget indított, és egykori hackerkollégái ellen küzd, azt mondja, a nemzetbiztonságiak titkosító szoftvere nem teszi lehetetlenné a törést, csak még csábítóbb a kihívás.

Mitnick azt is felvázolta, hogyan kezdene neki a műveletnek: „Először is megpróbálnék becserkészni valakit az elnök közeli barátai vagy családtagjai közül, és egyikük otthoni gépét az irányításom alá vonni. Ezek az otthoni gépek általában nincsenek túl erős védelemmel felvértezve, így meg lehetne szerezni róluk azt a privát email-címet, amit Obama a BlackBerry-n használ." Ha megvan a cím, az ismerős gépéről és nevében lehet olyan emailt küldeni az elnök telefonjára, ami egy direkt erre a célra preparált vírusos weboldalra irányítja a telefon böngészőjét, amivel megfertőzhető a telefon.

Mitnick sietett hozzátenni a hackeraspiránsok figyelmeztetésére, hogy mielőtt egyáltalán megfordulna ilyesmi a fejükben, gondoljanak bele, milyen következményekkel és büntetéssel járna egy ilyen akció.

Rovatok