Index Vakbarát Hírportál

Az Iwiwet is elérték a veszprémi gyilkosság hullámai

2009. február 9., hétfő 11:50 | aznap frissítve

Sztojka Iván adatlapján drámaian fogynak az ismerősök, és szaporodnak a gyűlölködő kommentek.

Aki nincs fenn legalább egy közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik, tartja a webkettes közmondás. Vasárnap este, percekkel azután, hogy nyilvánosságra kerültek a Marian Cozma megölésével gyanúsítottak nevei, az internetezők megtalálták őket az Iwiw felhasználói között. Sztojka Ivánt könnyű volt azonosítani a rendszerbe feltöltött fotói alapján, Raffael Sándor regisztrációját viszont már törölték - hogy a vasárnapi eset után, vagy esetleg már sokkal azelőtt, nem tudni. Szintén eltűntek a rendszerből azok a felhasználók, akiket a netezők a profilképek és nevek alapján Sztojka gyerekeként és barátnőjeként azonosítottak.

Ahogy éjjel elkezdett az iwiwes adatlap linkje terjedni a magyar interneten, Sztojka netes ismerősei pánikszerűen álltak neki törölni a kapcsolatukat a gyilkossággal gyanúsított, és még mindig szökésben levő férfival. Vasárnap kora este még bőven száz fölött volt a visszaigazolt ismerősök száma, hétfő reggelre ez a szám 71-re csökkent.

Sztojka egyébként nem volt különösebben aktív a közösségi oldalon, a négy feltöltött kép és az ismerősök bejelölgetése mellett nincs nyoma más aktivitásának, nem adott meg személyes adatokat, nem lépett be klubokba, nem szólt hozzá fórumokhoz. Az adatlapja szerint 2007. decemberében csatlakozott a közösségi hálóra, az utolsó bejelentkezése pedig a gyilkosság előtt négy nappal, február harmadikán délután történt.

A profiloldalra feltöltött képek kommentjeinél hamar elszabadultak az indulatok. A hozzászólások száma az ezerhez közelít, ezek szinte kivétel nélkül gyűlölködő, a szerbek vérbosszújáról fantáziáló, családirtással és hasonlókkal fenyegető kommentek. Ez a hangnem az interneten nem ritka, hiszen az online névtelenség mögé bújva könnyen megszalad az ember keze - csakhogy itt a felhasználók általában a saját profiloldalukkal, névvel, fotókkal, a személyazonosságukat vállalva gyalázkodnak. Meghökkentő élmény a legvéresszájúbb kommentekre kattintva rájönni, hogy azok sokszor a legártatlanabbul kinéző emberektől, kisgyerekes anyukáktól vagy éppen tizenéves gyerekektől származnak.

A kevésbé indulatos felhasználók között máris elindult a "hány ismerős távolságban vagyok tőle" játék, illetve a hírességek keresése Sztojka ismerőseinek ismerősei között.

Rovatok