Index Vakbarát Hírportál

A világ összes filmjét megnézhetjük majd az IMDB-n

2009. március 19., csütörtök 11:05 | aznap frissítve

Col Needham, a világ legnagyobb mozis oldalának alapítója és vezetője a texasi South by Southwest filmfesztiválon beszélt az IMDB jövőjéről.

A hosszú távú terv nem kevesebb, mint hogy online megnézhető legyen az összes film és tévésorozat-epizód, ami csak szerepel az oldal adatbázisában. Ez pedig nagyjából a világ összes filmjével egyenlő, hiszen az oldal most 1,3 millió filmet tart nyilván.

Az IMDB az internet legnépszerűbb weboldalai közé tartozik, havi 57 millió látogatóval. Az oldal 1998 óta az Amazon webáruház tulajdonában van. A terv az, hogy minden egyes film mellett legyen a mostani „Megveszem az Amazonon" gomb mellett egy „Megnézem" gomb is, amit megnyomva YouTube-szerűen rögtön elindul a film. Hogy mindezt ingyenes vagy fizetős megoldással képzelik el, egyelőre nem tisztázott.

Az ötlet alapját az adta, hogy a nagy filmstúdiók és tévécsatornák egyre kevésbé idegenkednek az online terjesztés ellen: a Netflix és Hulu online tévék hihetetlenül sikeresek, remek hirdetési felületet adnak, és a webáruházak, mint az iTunes vagy éppen az Amazon is egyre jobban odafigyelnek a mozgóképes tartalmak fizetős letöltéseire vagy streamelésére.

Az IMDB már neki is látott az ötlet megvalósításának, most 14 ezer tévésorozat-epizód, és néhány ezer film nézhető meg az oldalon. Needham elismeri, hogy a terv megvalósítása elég kemény lesz technikailag, és jogilag is, de abban bizakodik, hogy három év múlva már működni fog a világ legnagyobb online mozija. „Ha pár év múlva visszaemlékezünk majd 2009-re, a médiacégek és a weboldalak közötti ellenségeskedésre, csak rázni fogjuk a fejünket, és nevetünk azon, mennyire nem értettük az üzleti modellek működését" - ­ mondta a CNET újságírójának.

Rovatok