Index Vakbarát Hírportál

Kínában lelőtték a YouTube-ot

2009. március 25., szerda 09:45 | aznap frissítve

A népszerű videómegosztó oldal, a YouTube elérhetetlenné vált egész Kínában. A helyi illetékesek tagadják, hogy a központi cenzúra sújtott volna le, bár éppen most tűnt fel az oldalon néhány olyan videó, amit a kínai hatóságok nem néznek jó szemmel.

Hétfőn kezdett el lelassulni, és kedd reggelre egész Kínában elérhetetlenné vált a világ legnagyobb videómegosztója, a YouTube. „A kínai felhasználók előtt jelenleg valaki blokkolja az oldal elérését, nem ismerjük ennek az okát, de dolgozunk azon, hogy újra elérhető legyen" - mondta a Google szóvivője a UPI hírügynökségnek.

A kínai illetékesek tagadják, hogy az oldal az állami cenzúra áldozatául esett volna. „Kína nem fél az internettől, minden polgárunkat arra bátorítjuk, hogy aktívan használja azt. Viszont igyekszünk a törvényeket online is betartani" - mondta el az ügyről a kínai Xinhua hírügynökségnek egy magas rangú állami tisztviselő.

Kínában közel 300 millióan használják az internetet, szigorú központi szabályozás mellett. A kínai neten nincs névtelenség, minden felhasználónak a valódi személyazonosságával kell regisztrálnia. A rendszerre veszélyesnek tartott tartalmakat azonnal törlik, ha pedig külföldi szervereken van, a hozzáférést az internetszolgáltatón keresztül blokkolják. A YouTube már többször esett a cenzúra áldozatává, legutóbb 2008 tavaszán, amikor a tibeti zavargásokról töltöttek fel felvételeket a videómegosztóra.

Elképzelhető, hogy valami hasonló lehet most is a háttérben, ugyanis néhány napja kezdtek el keringeni a neten olyan videók, amiken kínai rendőrök megbilincselt tibeti rabokat vernek. Ezekről a kínai kormány már bejelentette, hogy hamisítványnak tartja őket, de a YouTube-os terjesztésükről nem tett említést.

Rovatok