Index Vakbarát Hírportál

Tizenhatan maradtak a világ legjobb munkájára

2009. április 3., péntek 11:25 | aznap frissítve

Valóságsós fordulatok, diszkriminációs vádak, technikai problémák és az elmaradhatatlan pornóbotrány közepette jutott el az utolsó fordulóig A világ legjobb állása, az a pályázat, amelynek nyertese fél évet tölthet az ausztrál Hamilton-sziget gondnokaként, összesen huszonnégy millió forintos fizetésért. A queenslandi turisztikai hivatal péntek hajnalban 16-ra szűkítette a jelöltek számát, és május elején dönti el, ki kapja közülük a csodamunkát.

Munkaköri leírás: utazgatás, sütkérezés, bálnák megfigyelése, a korallzátony állapotának ellenőrzése búvárkodás útján; a medencébe hullott falevelek eltávolítása, golfozás, haletetés, postabontás. Fényképek, videók készítése, az élményekről hetente egy blogbejegyzés.

Jelentkezési feltételek: lelkesedés, szórakoztató, médiabarát személyiség, legalább egy év tapasztalat hasonló munkakörben.

Kompenzáció: összesen huszonnégy, havonta négymillió forintos fizetés, szolgálati lakás egy tengerparti luxusvillában (lélegzetelállító kilátással); ingyenes közlekedés.

Ez jár majd annak a munkavállalónak, aki július 1-től betölti az Ausztrália északkeleti partjainál, a Nagy-korallzátony közelében fekvő Hamilton-sziget gondnoki állását. A pozíció nem kamu, bár reklámnak reklám: a queenslandi turisztikai hivatal (Tourism Queensland) hirdette meg még az év elején, és február 22-ig lehetett rá jelentkezni. A célra létrehozott szájt, az islandreefjob.com annak idején össze is omlott, amikor egyszerre 160 000 munkakereső árasztotta el – a munkaköri leírás ismeretében az is csoda, hogy most működik.

Március elejére ötven jelentkező maradt, őket a turisztikai hivatal választotta ki a beküldött bemutatkozó videók alapján, és feltűnően sok volt közöttük a kanadai meg az amerikai, európai országokból egy-egy pályázó, bár Közép- és Kelet-Európából csak egy orosz. A márciusban lebonyolított közönségszavazást Clare nyerte Tajvanból fölényesen, 150 000 szavazattal, a második kanadai Mitchell csak harmadannyit szerzett, pedig ő komplett, saját készítésű musicalbetétet adott le; a harmadik az ír George lett, rá 30 000-en szavaztak. Clare automatikusan bekerült a 16-ba, a további tizenöt potenciális gondnokot péntek hajnalban nevezte meg a queenslandi turisztikai hivatal.

Tíz férfi és hat nő, köztük a dublini George, aki korábban kommunikációval foglalkozott, aztán elege lett, és most 36 éves Land Roverével európai szörftúrát tart, meghatározatlan ideig; a horvát származású Mirjam, aki Németországban él, Los Angelesben színésziskolába járt, most meg éppen bölcsészkarra; és az indiai Anjaan, aki rádiós dj Bangalore-ban, és ha megkapja az állást, viszi magával feleségét, Amritát is.

Műbalhé műbalhé hátán

A pályázatról eredetileg sokan azt hitték, hogy komoly álláshirdetés, de hamar kiderült, hogy reklámügynökségek hozták létre a Tourism Queensland megbízásából. A világ legjobb állását azóta is folyamatosan kritizálják, mert néhány hónap alatt sikerült felvonultatnia a tévés valóságsókból és a marketingcélú social media-kísérletekből megismert összes klisét meg átlátszó műbalhét.

Kezdődött egy januári YouTube-videóval, amelyben egy Tegan nevű nő tízcentis tetoválást csináltatott magának Great Barrier Reef (Nagy-korallzátony) felirattal. Róla kitudódott, hogy ügynökségi bérenc, a tetoválás fake, és a videóval a hivatal csak kreativitásra akarta buzdítani a jelentkezőket. "A social media nem más, mint a fogyasztók közötti párbeszéd, és [a cégek] ebbe a párbeszédbe próbálják beilleszteni saját brandjüket" - mondta Tim Burrowes ausztrál reklámszakértő az akcióról a Sydney Morning Heraldnak. "Most az ausztrál ügynökségek kezdeti lépéseit láthatjuk, de egyelőre nem túl kifinomultak."

Folytatódott azzal, hogy február végén, a jelentkezési határidő lejártának napján a szájt ismét nem bírta a rohamot, és összeomlott, magára haragítva ezzel az összes olyan versenyzőt, akinek nem sikerült időben leadnia jelentkezését. A csalódott pályázók a világ legrosszabbul megszervezett versenyének nevezték A világ legjobb állását, igaz, 34 000-en azért csak bekerültek a kalapba. Közülük választotta ki a Tourism Queensland az ötven középdöntőst, akiket azon nyomban el is tiltott a nyilatkozattételtől.

Március elején következett a diszkriminációs botrány: egy idősödő kanadai hölgy, aki nem került az 50 középdöntős közé, azzal vádolta a hivatalt, hogy csak olyan nőket választott ki, akik jól mutatnak bikiniben, illetve olyan férfiakat, akiknek kockás a hasuk. Mandy Spottiswoode-nak a Tourism Queenslandnek írt reklamációja szerint a kiírásban szó sem volt a korról, ehhez képest az ötvenes listába alig kerültek néhányan, akik többnek néznek ki 35 évesnél, és ez bizony életkor alapú diszkrimináció. A hivatal elutasította a vádakat, és közölte, hogy ez a szempont nem játszott szerepet a jelöltek kiválogatásakor.

Nem sokkal később robbant a pornóbomba, a valóságsók forgatókönyvének lassan klasszikus eleme. Az orosz nemzetiségű, petrozavodszki Julia Jalovicináról meztelenkedős-üvegdildós videó jelent meg a neten, sőt az a hír is elterjedt róla, hogy férjével, aki ellen ellen Oroszországban büntetőeljárás folyik, pornóstúdiót üzemeltet. Jalovicinát a Tourism Queensland a versenyszabályzatra hivatkozva kizárta az 50 jelölt közül, és nem választott a helyére mást, így maradt 49 pályázó a versenyben.

A 16 döntőst a hivatal képviselői személyesen hallgatják meg Queenslandben. A győztest május 6-án választják ki, és július elsején áll munkába.

Rovatok