Index Vakbarát Hírportál

A YouTube-videók beágyazásáért is pénzt szedne az amerikai Artisjus

2009. július 10., péntek 10:44 | aznap frissítve

A YouTube-ból már kisajtolt pár millió dollárt szerzői jogdíj címszóval az Artisjus amerikai testvére, és most a felhasználókat venné célba, akik a saját oldalaikra beágyazott videókat tesznek ki.

Az American Society of Composers, Authors and Publishers szerzői jogi szervezet (nagyjából a mi Artisjusunknak felel meg, Amerikában ők szedik be a médiában játszott zenék után a jogdíjat, és osztják szét a tagjaik között) és a YouTube közti háború újabb fejezetéhez érkezett. Néhány héttel azután, hogy a szervezetnek havi 60 ezer dolláros jogdíjat, plusz visszamenőleg még 1,61 milliót ítélt meg a bíróság a videómegosztó elleni perben (az erederi követelés 19 millió volt), most a felhasználók kerültek a célkeresztbe.

Több amerikai blogger jelezte, hogy hivatalos levelet kapott a szervezettől, amiben közlik velük, hogy az oldalaikra beágyazott YouTube-videók után járó szerzői jogdíjat kell majd fizetniük, hacsak nem 100 százalékig nonprofit az oldal, amit üzemeltetnek. Az ASCAP azzal érvel, hogy az átalány, amit a YouTube fizet, csak a videómegosztó oldalán lejátszott zenék és videoklipek után járó szerzői jogdíj, és ha valaki beágyaz az oldalára egy ilyen videót, azzal ugyan a YouTube technológiáját használva, de a saját oldalán, a saját látogatóinak szolgáltat jogdíjköteles tartalmat.

A YouTube tulajdonosa, a Google az összes érintett felhasználót arra kérte, hogy a jogdíjat követelő ügyvédeket irányítsák a céghez, és hivatkozzanak bátran a videómegosztó szerzői jogi szabályzatára. Ez egy újabb pert vetít előre, amiben a Google vagy átvállalja a felhasználóktól a beágyazott videók után fizetendő jogdíjakat, vagy bebizonyítja, hogy azok után nem is kell külön fizetni.

Rovatok