Index Vakbarát Hírportál

Rivális szervezetek küzdenek a zöld webért

2009. augusztus 10., hétfő 12:23

Nem jár majd mindenkinek a .eco domén, a jelentkezőknek meg kell felelniük egy kritériumrendszernek. Csak az a kérdés, mennyire legyen szigorú a szabályzat.

Rivális környezetvédő szervezetek próbálják megszerezni a .eco felsőszintű domént. Két szervezet áll harcban, eltérő üzleti modellel akarják alakítani a zöld webet.

Sokáig úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Al Gore kaliforniai cége, a Dot Eco nyeri el a felsőszintű domént, most azonban a kanadaiak is beszálltak a versenybe. A rivális Big Room azt állítja, ők jobban tudnának élni a domén adta lehetőségekkel.

„Két eltérő pályázatot adunk be két különböző üzleti modellel” – mondta Minor Childers, a Dot Eco társalapítója a BBC-nek. „A mi elképzelésünk szerint csak olyanoknak szabadna eladni a .eco domént, akik részt tudnak venni a változások elindításában” – mondta a szakember, aki azt ígérte, hogy a profit 57 százalékát környezetvédelmi célokra fordítják. „Így óriási összegekkel támogathatnánk a zöld projekteket szerte a világban” - mondta.

A Big Room is azt tervezi, hogy a befolyó összegből a fenntartható fejlődést finanszírozza majd. Ugyanakkor a szervezet úgy gondolja, hogy már az .eco domén kiosztásával is sokat tehet a változásért. „A .eco-nak jelentenie kell valamit, olyan cégeknek szabadna csak megkapniuk, amik sokat tesznek a környezettudatos életmódért” – mondta Trevor Bowden, a társaság vezetője.

A tervek szerint a .eco-végű doménért jelentkező vállalatoknak meg kellene felelniük egy bizonyos kritériumrendszernek. Például csak olyan cégek kaphatnák meg a domént, amik rendszeresen nyilvánosságra hozzák ökológiai lábnyomuk méretét. „Persze ez idővel változhatna. Nem mi akarjuk eldönteni, hogy mi zöld, és mi nem az, inkább nemzetközi szervezetekkel együttműködve akarjuk kialakítani a kritériumrendszert.” – mondta Bowden.

A rivális szervezet vezetője szerint azonban a Big Room elképzelése irreális. „Nem hihetjük, hogy sikeres lesz a .eco, ha túlságosan szigorú szabályokat hozunk. A partnereknek mindenképp tenniük kell valamit a környezetért, ha ki akarják érdemelni a domént, de nem szabad túlzásba esni” – mondta Childers, aki szerint egy 13 éves természetbúvárnak ugyanúgy jár a .eco, mint egy zöld nagyvállalatnak.

Rovatok