Index Vakbarát Hírportál

Újra feketét cenzúráztak a lengyelek

2009. szeptember 4., péntek 10:20

A Microsoft lengyel irodája után után a lublini orvosi egyetem is lecserélt a honlapján egy fekete embert fehérre.

Alig egy hete, hogy a Microsoftnak bocsánatot kellett kérnie, amiért lengyelországi irodája honlapján egy képet úgy manipulált, hogy egy fekete ember helyett fehér látszott, máris itt az újabb Photoshop-fiaskó. Ráadásul az elkövetők ezúttal is lengyelek.

A Lublini Orvosi Egyetem honlapján a lengyel nyelvű verzió fejlécében látható három alak közül a jobboldali fehér ember, de ha átváltunk az angol verzióra, már egy fekete orvos mosolyog ránk. A képen szereplő modelleket valószínűleg külön fotózták, de azért így is kínos az eset, és különösen feltűnő a változtatás, mivel egy honlapon belül szerepel a két kép.

A Microsoft egy hete csak bocsánatot kért, magyarázatot nem adott. Utána megindultak a találgatások, miért manipulálhatták a képet. A legvalószínűbb magyarázat Lengyelország nagyon homogén etnikumi összetétele, vagyis az , hogy kevés fekete él az országban, és a honlap gazdái nem érezték reprezentatívnak egy fekete szerepeltetését. Valószínűleg hasonló okok miatt változott meg a lublini egyetem honlapja is. Az egyetem egyébként azóta roppant egyszerűen megoldotta a problémát: kiszedték a fekete orvost az angol honlapról is.

Rovatok