Index Vakbarát Hírportál

Képekkel keres szöveget a Bing

2009. szeptember 15., kedd 16:45

A Google-riválisnak szánt Microsoft-kereső vizuális keresővel egészült ki. A felhasználó előre összeállított tematikák között képeket válogatva juthat el a keresett tartalomhoz.

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő vizuális kereső ötven darab, kisméretű képet ajánl, amelyekre rákattintva a felhasználó a keresett tartalomhoz juthat. Ez a lehetőség egyelőre csak az általános, közismertebb tartalmak és információk esetében igen hatékony, most csak még csak korlátozott számú tartalomcsoportra lehet keresni (például amerikai politikusokra, mobiltelefonokra, NBA-csapatokra). Például, ha valaki rákeres a HDTV kifejezésre, akkor tévék képeit kapja, amelyek meghatározott tematika szerint vannak csoportosítva. Például a tévégyártók, a felbontás, vagy a képernyő mérete alapján. Az "új autó" keresőszóra pedig különböző modelleket rak egy kép alá, például az autók értéke, színe vagy forgalmazója alapján.

A vizuális kereső egyelőre bétaüzemmódban működik, korlátozott számú képes keresés lehetséges. A Microsoft saját tanulmánya szerint azonban nagy szükség van rá, a felhasználók jelentős hányadának ugyanis megkönnyíti a dolgát. Szerintük az emberek húsz százalékkal gyorsabban dolgozzák fel a képekből álló találati listát, mint a szövegeset, írja az Informationweek.

A Microsoftnak mindenesetre igyekeznie kell, mert egy friss kutatás szerint a keresők piacát 83 százalékban a Google birtokolja. 7 százalék a Yahoo-é, és csupán 3,5 százalék a Bingé.

Rovatok