Index Vakbarát Hírportál

Függetlenné válik a netfelügyelet

2009. október 2., péntek 11:50 | aznap frissítve

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az USA engedett a nyomásnak, és nem újította meg régi formájában az ICANN-t a kormányhoz fűző egyezményt. Kiegyezett a függetlenséget és átláthatóságot követelő nemzetközi lobbival.

Szerdán az amerikai kormányzat az ICANN-egyezmény lejártával elvesztette hivatalos befolyását a webet felügyelő szervezet felett. Az amerikai kereskedelmi minisztérium és az ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) új megállapodása értelmében a szervezet, amely az internet legfelsőbb szintű doméntartományait ellenőrzi, végre valóban nemzetközivé és decentralizálttá, a kormányzattól hivatalosan függetlenné vált.

„Amikor 1998-ban a kormány segítségével létrejött az ICANN, elkezdődött egy folyamat egy nemes célért: hogy az internet egyedi azonosítóinak felügyeletét egy, a privát szektorban működő, alulról szerveződő, nonprofit szervezet kezébe adhassuk” - olvasható az ICANN által kiadott közleményben. „A megegyezés aláírásával egyszer és mindenkorra kijelentjük, hogy ez a modell működőképes.”

Peter Dengate Thrush, az ICANN igazgatótanácsának elnöke a TechNewsWorldnek elmondta: „Az internetet senki sem irányítja. Senki. Amiről beszélünk, az sokkal inkább a közös értékrend létrehozása és az egymásba helyezett bizalom.” Dengate Thrush elmondta azt is, hogy a legfelsőbb szintű domének (top level domain, TLD, ilyenek például a „.com”, „.gov” és a „.net”) elfogadásának módja nem változik, ezeket továbbra is a szervezet egy testülete bírálja majd el. AZ ICANN ellenőrzését azonban egy független, szakértőkből álló tanácsadó grémium fogja végezni, köztük az Egyesült Államok egy képviselőjével. Az eddigi gyakorlat szerint az ellenőrzést közvetlenül a kereskedelmi minisztérium végezte.

Előveszik a szerzői jogot

Az elmúlt évben az ICANN egy jelentős változást vezetett be a TLD-ket illetően, mivel engedélyezte, hogy országok és vállalatok saját doméneket hozhassanak létre – ilyenek lehetnének például a „.Coke” vagy a „.unitedstates” domének. Az ICANN igazgatótanácsa még ebben a hónapban Szöulban ül össze, és várhatóan véglegesítik azt a határozatot is, amely engedélyezné a nem angol nyelvű utótagokat is. Ezt, bár önmagában csekély jelentőségű, szimbolikus lépésként értékelik a nemzetköziség felé, és azt várják tőle, hogy számos új vállalkozót csábít majd az internetre és így a szervezethez.

„Az ICANN privatizációja és a minisztériummal való kapcsolatainak elvágása az internet globalizáló erejét jelzi” – nyilatkozta Ray Van Dyke washingtoni, technológiai ügyekre specializálódott ügyvéd. „Az európai országok évek óta élesen kritizálták az ICANN és az amerikai kormány túl szoros kapcsolatát és lobbiztak ezek megszüntetéséért.”

Az egyezmény aláírása előtt azonban az amerikai kormány bizonyos biztosítékokat akar: a szervezetnek fizikailag az országban kell maradnia (jelenleg a kaliforniai Marina del Reyben található a székhelye), és a szerzői jogokat valamint a szellemi termékeket illető kérdéseket mindenképpen a következő hónapokban akarják tárgyalni. Dengate Thrush elmondta, hogy a szerzői jogokat illetően külön meghallgatást tartanak majd. „A nemzetközi osztályozásban 45 féle szerzői jogot ismerünk, ezeket próbáljuk a legfelsőbb szintű doménekre alkalmazni anélkül, hogy megsértenénk bárki jogait is” – fogalmazott.

Rovatok