Index Vakbarát Hírportál

A Google kicenzúrázta a Pirate Bayt a találati listáiból

2009. október 5., hétfő 15:40

A Google az amerikai szerzői jogi törvényre hivatkozva kitiltotta a találati listáiból a világ leghíresebb torrentoldalának, a Pirate Baynek a főoldalát. Pár óra múlva belső kommunikációs hibára hivatkozva, sűrű bocsánatkérések közepette feloldották a cenzúrát.

A hétvégén a Google találati listáiból egyik percről a másikra eltűnt a hírhedt torrentoldal, a Pirate Bay főoldalának linkje. Ha arra kerestünk rá, hogy „pirate bay”, akkor sem tette oda a lista elejére, mint legrelevánsabb találat, viszont az egyes aloldalak, mint a hivatalos Pirate Bay hírblog, vagy a legnépszerűbb torrentfájlok top100-as listája, sőt, akár az egyes torrentfájlok adatait tartalmazó oldalak, továbbra is elérhetőek maradtak Google-keresésen keresztül. A találati oldal alján apróbetűs szöveg figyelmeztetett arra, hogy a Digital Millennium Copyright Act (az amerikai szerzői jogi törvény digitális másolatokra vonatkozó kiegészítése) megsértése miatt a találati listából ki lettek szűrve oldalak.

Ennek így semmi értelme, hiszen a főoldalon csak egy logo és egy keresődoboz van, hívta fel a figyelmet a Destined Enterprises nevű cég, ahol először bukkantak a fura jelenségre. A cég egyébként jogvédett tartalmak (főleg felnőtt filmek) netről való leszedetésére specializálódott, ezért folyamatosan figyeli a fájlcserélő hálózatokat és a keresőket, hasonló eseteket keresve, és a bejelentéssel együtt rögtön nekiálltak tisztázni saját magukat, hogy ők nem kértek ilyesmit a Google-től egyetlen ügyfelük nevében sem.

A Pirate Bay ügyvédei a Svenska Dagblated napilap értesülései szerint rögtön azzal vádolták a Google-t, hogy a torrentoldalra a saját konkurenciájaként tekint, és ezért veszi ki a saját találatai közül Az amerikai zenekiadók és a torrentoldal közötti perben egyébként a védelem többször hivatkozott arra, hogy a Google sokkal hatékonyabb torrentfájlok keresésére, mint a Pirate Bay, így ha a kalózokat elítéli, azzal a bíró tulajdonképp bűnösnek nyilvánít minden online keresőt.

A Google illetékesei néhány óra késéssel reagáltak, elnézést kértek, és arra hivatkoztak, hogy valóban egy DMCA-jogsértés miatti kérvénynek eleget téve tiltották ki a torrentoldalt, de azon csak egy adminisztrációs hiba miatt szerepelt a Pirate Bay címe. Valószínűleg a Google belső kommunikációjában történt valami anomália, mindenesetre a Pirate Bay szűrését azóta kikapcsolták a találati listákon.

Rovatok