Index Vakbarát Hírportál

Bepillantást enged a szervertermébe a Facebook

2009. október 15., csütörtök 16:55 | aznap frissítve

Másfél év alatt meg kellett háromszoroznia a szerverei számát a Facebooknak, hogy tartani tudja a lépést a felhasználószám bővülésével. Ma már csak a napi archiválás 25 ezer gigabájt az oldalon, és 80 milliárd képet tárolnak a szerverek.

Másfél év óta először árult el adatokat a Facebook a világ legnagyobb közösségi oldalának technikai hátteréről. Jeff Rothschild, a technológiai fejlesztésekért és karbantartásért felelős igazgatóhelyettes egy San Diegó-i egyetemen tartott előadáson. A legutóbbi, 2008 tavaszáról származó adatok szerint az oldalt akkor még 10 ezer szerver szolgálta ki, ezt most Rothschild 30 ezerre korrigálta. A másfél év alatt hadba állított 20 ezer szerver megmagyarázza azt a tavalyi hírt, amikor a Facebook 100 millió dolláros hitelt vett fel hardverbővítésre.

A szerverek egyik fő feladata, hogy a felhasználók fotóit tárolja, mivel a Facebook a maga húszmilliárd feltöltött fényképével egyben a világ legnagyobb képmegosztó szolgáltatását is futtatja (ráadásul minden képet négy különböző méretben tárol a rendszer, és mint a tesztünk is megmutatta, a júzer által letörölt képeket is megtartják). A legnagyobb kihívás nem is a képek tárolása, hanem a képeket nézegető júzerek kiszolgálása: csúcsidőben másodpercenként 600 ezer olyan kattintás érkezik be a szerverekhez, amelyek fotókat akarnak megnézni.

Az oldalra feltöltött adatok archiválása sem egyszerű feladat, a napi logfájl mérete, ami a felhasználók aktivitásait rögzíti, 25 ezer gigabájtos. Ez nagyjából az ezerszerese annak az adatforgalomnak, amit az amerikai posta egy nap alatt továbbít, érzékeltette a nagyságrendet Rothschild.

Mindezt egy 230 fős, programozókból, hálózati szakemberekből és rendszergazdákból álló csapat üzemelteti, vagyis egyetlen emberre több mint egymillió felhasználó jut.

A 30 ezer szerver ugyan soknak tűnhet, de a net igazi óriásai mellett eltörpül. A Google 2005-ben épített legnagyobb adatközpontjában 450 ezer szerver dolgozik, a Microsoft most épülő chicagói központjában 300 ezer lesz, és hasonló nagyságrendbe becsülik az Ebay szerverparkját is, ami az aukciós ház és a PayPal mellett a Skype több mint 400 millió felhasználóját is kiszolgálja.

Rovatok