Index Vakbarát Hírportál

Bezárja az ingyenújságos kiskaput a Google

2009. december 2., szerda 15:10

Eddig a kereső használatával ki lehetett kerülni az előfizetéses online híroldalakat, de mostantól nincs több ingyen újságolvasás.

Visszavonulót fújt a Google a híroldalak elleni háború egyik frontján. Az újságok és a Google közti elmérgesedett viszony oka a kereső a Google News híraggregátor szolgáltatása, ami a kiadók szerint ellopja az újságok híreit, és ellehetetleníti azok működését. A Google News a világ lapjaiból gyűjti egy helyre a híreket, és az első néhány mondat után az adott lap weboldalára linkel – így a kereső illetékesei szerint szó sincs lopásról, sőt, a Google hoz egy csomó látogatót a lapoknak ezekkel a linkekkel.

A kereső által most bezárt kiskapu az előfizetős lapokat érintette, pontosabban azokat, ahol néhány cikket kedvcsinálóként ingyen olvashat el az ember az online kiadásban, de csak az előfizetőknek jár a teljes tartalom. Aki a Google-ön keresztül olvasta az ilyen lapokat, kijátszhatta ezt a szabályt, a rendszer mindig úgy érzékelte, hogy a felhasználónak az adott cikk az első, amibe aznap beleolvas. A kereső most elindított First Click Free programjában a kiadók maguk állíthatják be, hogy a júzerek hány cikket láthatnak ingyen a Google-ön keresztül. Ha elhasználja valaki az összes lehetőségét, bármire is keres az adott lap oldalán, a találati oldal az előfizetői regisztrációs lap lesz.

Hogy ez a lépés mennyire fogja visszavetni a Rupert Murdoch médiacézár (többek között a Sun, a Times, a Wall Street Journal, és a Fox News hírtévé tulajdonosa) által indított inváziót a Google ellen, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a Microsoft már jelentkezett, hogy ha Murdoch cége, a News Corp. beváltja a fenyegetését, és bojkottot hirdet a Google ellen (erre egyébként a technikai lehetőség már rég adott, egy egyszerű szöveges kóddal láthatatlanná változtatható bármilyen oldal a kereső számára), a cég hajlandó fizetni is azért, hogy a Bingben azért megjelenhessenek Murdoch újságainak hírei.

Rovatok