Index Vakbarát Hírportál

Jogsértő a Google digitális könyvtára

2009. december 19., szombat 14:48

A párizsi bíróság szerint jogsértő a Google nagy digitális könyvtárprojektje, és a keresőcéget 300 ezer euró (83 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a francia La Martiniere könyvkiadó felé.

A Google öt éve vágott bele nagyszabású tervébe, hogy a világ összes könyvét beszkenneljék. Akkor úgy tűnt, ez nem fog jogi akadályokba ütközni, azóta azonban Amerikában és Európának is egyre több támadás éri a projektet.

Jelenleg tízmillió beszkennelt könyvnél tart a Google, ebből kétmilliónak a jogai összesen 30 ezer kiadónál vannak, ezek közül 9 ezer európai. A szerzői jog által védett könyvekből csak részletek elérhetők a digitális könyvtárban. A francia bíróság ítélete szerint (ami ellen egyébként fellebbezett a Google) ezeket is el kell távolítani, és amíg ez nem történik meg, a büntetés összege még napi tízezer euróval nő.

„Megmutattuk a Google-nek, hogy nem ők az online világ urai, és nem tehetnek meg bármit az interneten, amit csak akarnak” – kommentálta az ítéletet Serge Eyrolles, a francia könyvkiadók szövetségének elnöke, aki szerint a Google Bookson százezer francia nyelvű könyv érhető el, ebből 80 ezret véd a szerzői jog.

Az üzleti világot nem igazán hatotta meg a büntetés, és annak várható következményei. Rossz hírek után rendszerint zuhan az adott cég részvényárfolyama, a Google-é viszont egyenesen emelkedett az ítélet kihirdetése után, egy délután alatt 3,68 dollárral.

Rovatok