Index Vakbarát Hírportál

Hadat üzentek a harcművészek a kalózoknak

2010. január 8., péntek 16:11 | aznap frissítve

Az 1993-ban indult Ultimate Fighting Championship egy különleges küzdősport, ahol a pankrátormeccsek látványos külsőségei mellett, de azok eltúlzott, előre megrendezett jelenetei nélkül csapnak össze a ringben, vagy éppen egy ketrecben, különféle harcművészetek művelői. Az 1993-ban indult sorozat eleinte a botrányairól volt híres (az első show-kon alig voltak szabályok, szinte minden megengedett volt a ringben), aztán miután 2001-ben két vegasi kaszinómogul vette át a szervezését, óriási népszerűségre tett szert.

Az UFC üzleti modellje a kábeles tévécsatornákra épül, ahol a normál előfizetési díj felett kell néha egészen borsos plusz díjakat kifizetni az egész estés, több meccset magába foglaló show-k közvetítéséért. A nagyobb gálákra a közvetítés díja általában 50 dollár, és az UFC népszerűségének csúcsán, 2006-ban 6-700 ezres fizető nézőszámokat produkáltak a meccsek, a csúcstartó UFC 66 közvetítését a Las Vegas-i Grand MGM kaszinóból több mint egymillióan követték a tévében.

Azóta azonban visszaesett az UFC-gálák nézettsége, amit a szervezők az online kalózok illegális streamjeinek tudnak be. Jellemzően a legálisan megvett tévéadás jelét osztják meg a neten ingyenes streaming szolgáltatásokkal, mint a Justin TV, vagy a Ustream. A 2009. novemberi UFC 106 gála alatt 271 illegális kalózadást találtak a neten a szervezet szakemberei, összesen 140 ezer nézővel. Eközben a fizetős tévécsatornákon 350 ezren nézték a meccseket.

Az UFC elnöke, Dana White a szervezet harcművészeinek stílusában üzent a kalózoknak, perekkel fenyegetve őket, és azzal, hogy börtönbe fogja juttatni őket: „Ebből háború lesz. Háború lesz, és mi készen állunk a harcra. Megkeresünk titeket, és ha megtalálunk, az fájni fog.” Joe Rogan, az UFC-meccsek hivatalos kommentátora a Torrentfreak fájlcserélő portálnak már más hangnemben nyilatkozott, szerinte felesleges szélmalomharc a technikai fejlődés ellen küzdeni, inkább új üzleti modellt kellene kitalálni. Az UFC ügyvédei mindenesetre az összes érintett szolgáltatónak felszólítást küldtek, hogy adják ki a kalóz streameket indítók ip-címet is személyes adatait, hogy egyesével beperelhessék őket.

Rovatok