Index Vakbarát Hírportál

Egy év börtönt kaphat a szcientológusok weboldalának támadója

2010. január 28., csütörtök 13:25

Elismerte tettét a 20 éves hacker, aki két éve részt vett a Szcientológia Egyház weboldalát elérhetetlenné tevő túlterheléses támadásokban. Az ügyész és a védelem egy év börtönben egyezett ki.

A 20 éves nebraskai Brian Thomas Mettenbrink a kaliforniai bíróság előtt elismerte, hogy részt vett a Szcientológia Egyház szerverei elleni 2008-as támadásokban. Az ügyész és a védelem egy év börtönbüntetésben egyezett meg, de a végső szót a bíró fogja kimondani. Ha elítélik, Mettenbink lesz a hírhedt Anonymous hackercsapat második tagja, aki rács mögé kerül.

A vallomásból kiderült, hogy a szcientológusok weboldalát kiütő, hetekig tartó támadás nem volt kifinomult hackermunka, Mettenbrink egyszerűen letöltött néhány, az internet sötét bugyraiban közkézen forgó programot, és ráállította azokat az egyház szervereire. Egyik társát, az akkor 18 éves Dimitrij Guznert már 2008 őszén elfogták, 37 ezer dolláros pénzbírságra és több mint egy éves börtönre ítélték.

Az Anonymous (és egy másik híres online aktivista hackercsoport, az /i/nsurgency) háborúja a szcientológusok ellen 2008 januárjában durvult el, amikor a hackerek betörtek az egyház szervereire, majd közzétették az onnan letöltött dokumentumokat (többek között a több százezer dolláros szcientológustanfolyamok tananyagát).

Később az Anonymous szivárogtatta ki Tom Cruise hírhedt szcientológus videóját, amin a színész arról beszél, hogy fegyverrel kell a pszichiáterek ellen fellépni, ha minden kötél szakad. Az egyház jogi eszközökkel és perekkel vágott vissza, és sikerült is a YouTube-ról időlegesen eltüntetni a videót. Erre volt válasz a túlterheléses támadás, ami szakértők szerint a csúcspontján erősebb volt, mint ami az orosz-észt cyberháborúban érte Észtország internetszolgáltatóit.

„Az Anonymous úgy döntött, a szervezetet el kell pusztítani, az emberiség érdekében és saját jó érzésünk érdekében. Kiűzünk az internetről, és szisztematikusan szétszedjük a Szcientológia Egyházat" – üzente a szcientológusoknak a hackercsapat, aminek addigi akciói egyébként elég vegyes fogadtatásra leltek az interneten. Az ő nevükhöz fűződik Sarah Palin emailfiókjának feltörése a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány idején, Hal Turner, ismert amerikai fajgyűlölő rádiós műsorának ellehetetlenítése, és az epilepsziásokat segítő  Epilepsy Foundation fórumának teleszemetelése az arra hajlamosakból rohamot kiváltó, villódzó képekkel.

Rovatok