Index Vakbarát Hírportál

Ideiglenesen bezárt a Wikileaks

2010. február 1., hétfő 16:00

Adományok hiánya miatt ideiglenesen elérhetetlenné vált a Wikileaks nevű oldal, amely bizalmas politikai és gazdasági információkat terjeszt a feladók kilétét titokban tartva.

A wikileaks.org címen olvasható közlemény szerint az éves működési költségekre – beleértve az alkalmazottak fizetését – szolgáló 600 ezer dollárból mindössze 130 ezer dollárt folyt be a különböző adományokból. Az oldal üzemeltetői szerint a több százezer oldalt kitevő, leleplezésre alkalmas dokumentumok közzétételi költségei évi 200 ezer dollárra rúgnak, a többire a fizetések fedezésére lenne szükségük.

A névtelenséget ígérő Wikileaks létrehozói elsősorban politikai aktivistákra gondoltak, amikor megteremtették az oldalt. Céljuk az, hogy a másként gondolkodó embereket ne lehessen börtönbe küldeni azért, mert elektronikus levélben kényes témájú iratokat és értesüléseket továbbítanak.

Az oldal elsősorban az elnyomó rezsimek elleni megnyilvánulásra szolgál, de használatát nem korlátozzák, bárki a világon kiteregetheti rajta kormányok vagy nagyvállalatok szennyesét.

Rovatok