Index Vakbarát Hírportál

A Google pénzéből él a Wikipedia

2010. február 18., csütörtök 12:00 | aznap frissítve

Kétmillió dolláros adománnyal segíti a Google a világ legnagyobb online enciklopédiáját fenntartó Wikimedia Foundation alapítványt – jelentette be Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója.

A százezer önkéntes által írt, 14 millió szócikket tartalmazó Wikipedia az internet leglátogatottabb oldalai közé tartozik, és mivel reklámokat nem jelenít meg a lapjain, kizárólag adományokból kell fenntartania magát. Egy ilyen népszerű oldalnál a látogatók tömegeit kiszolgáló szerverek fenntartása és a sávszélesség bérlése nem olcsó, bár arról pontos adatok nincsenek, hogy mennyibe is kerül az ingyenesség és reklámmentesség fenntartása.

A legutóbbi, támogatókat toborzó kampányban novembertől januárig 240 ezer felhasználó adott össze 8 millió dollárt az oldal fenntartására. A Google – pontosabban a cég jótékonysági akciókkal foglalkozó része, a google.org – most ezt egymaga tízmillióra egészítette ki. A Google és a Wikipedia együttműködése egyébként más területeken is erős: az enciklopédia a Google Transtation Toolkit fordítóprogramját használja az egyes oldalainak lefordításához 270 nyelvre.

A Google kétmilliójából a Wikipedia új szervereket fog venni, a régi gépeiket fogják felújítani, és a sávszélességüket fogják bővíteni, mondta el Wales az eWeeknek. Sergey Brin, az Google alapítója ugyanitt a Wikipediát az internet egyik legnagyobb csodájának nevezte.

Rovatok