Index Vakbarát Hírportál

Nem zavarja a spammereket a botnetek leállítása

2010. március 19., péntek 15:23

2010 első hónapjaiban három nagy zombihálózatot sikerült leállítani a spam ellen küzdő szervezeteknek és internetszolgáltatóknak. A lelőtt Lethic, Waledac és Marioposa botnetekhez március elején csatlakozott a Zeus botnet, amit sikerült elvágni az irányító szervereket hostoló kazahsztáni internetszolgáltatótól. A statisztikák szerint azonban a spam mennyisége a neten nem változott érezhetően, legfeljebb egy-két napig lehetett érezni kisebb visszaesést a lekapcsolások után, aztán visszaállt a szint.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az online alvilágban egymástól élesen elkülönölő csoportok foglalkoznak a spam terjesztésével, illetve azt ezt kiszolgáló zombihálózatok létrehozásával, és azok növelésével, és megint mások írják a vírusokat, amik spamterjesztő zombikká teszik a fertőzött gépeket. Ezek a csoportok aztán egymástól bérlik a szolgáltatásaikat. A zombihálózatok kilövésével így csak annyit értek el, hogy a spamben hamis Rolexet és Viagrát hirdetők kénytelenek voltak egy másik botnetet kibérelni a biznisz folytatásához.

Ez a jelenség az utóbbi években alakult csak ki, 2008-ban, amikor a spamterjesztők által különösen kedvelt amerikai internetszolgáltatót, a McColót bezáratták, egyik napról a másikra 70 szézalékot zuhant a net emailforgalmában a spam mennyisége, ami aztán csak aránylag lassan, fokozatosan állt vissza a megszokott szintre.

A spam világa egyébként is átalakulóban van a szakértők megfigyelései szerint. A klasszikus, gyanús eredetű, esetleg illegális, és nagyon olcsó termékeket hirdető reklámkampányok Amerikában és Európában egyre kevésbé hatékonyak, ezért az ilyen kampányokkal egyre inkább Ázsiát és a fejlődő országok netezőit célozzák be a spammerek. Egy amerikai tanulmányban a spammerek szervereire betörve, azok statisztikáit elemezve arra jutottak a biztonságtechnikai szakértők, hogy a 350 millió kiküldött reklámlevél több mint háromnegyede fennakadt a spamszűrőkön, és nem jutott el a címzett szeme elé, és végül a hirdetett oldalon csak tízezer látogatót generált a kampány.

A spammerek ma már jellemzően nem eladni akarnak valamit, hanem a gépünket vírussal megfertőzni, és a jelszavainkat, személyes adatainkat ellopni.

Rovatok