Index Vakbarát Hírportál

Elindult a YouTube-on a fizetős filmkölcsönzés

2010. április 26., hétfő 13:57

Minden különösebb beharangozás és reklámhadjárat (sőt, még hivatalos bejelentése sem volt) nélkül elindította a YouTube fizetős filmkölcsönzés szolgáltatását.

A legnagyobb videómegosztón mozifilmeket és tévésorozatok epizódjait ajánlják megnézésre, 99 cent és 3,99 dollár közti áron. A fizetéstől számítva 48 órán érheti el a kölcsönző az adott filmet.

A kínálatban elsősorban kisebb, független stúdiók filmjei, illetve nem amerikai, elsősorban indiai produkciók szerepelnek, de megtalálhatók populárisabb filmek is, mint a Fűrész sorozat, vagy a hat Oscar-díjra jelölt Precious. A tévésorozatoknál egyelőre egyik jelentősebb amerikai csatorna adásai sem tűntek fel a kínálatban.

A YouTube egyszer már megpróbálkozott a fizetős kölcsönzéssel, a Sundance fesztivál filmjeit lehetett megnézni öt dollárért. Az a kísérlet nem volt túl sikeres, becslések szerint 10 ezer dollár sem jött össze a kölcsönzési díjakból.

Az online filmkölcsönzők piaca egyébként elég zsúfolt, a legsikeresebb Netflix mellett az Amazon, az Apple, és a Hulu is foglalkozik ilyesmivel, és játékkonzolokon is van ilyen lehetőség. Magyarországról a YouTube szolgáltatása nem elérhető (igaz, a konkurensek se nagyon).

Rovatok