Index Vakbarát Hírportál

Néhány éven belül sokszorosára nő a mobilos adatforgalom

2010. május 6., csütörtök 15:03

Az internethasználat elhagyta a pc-t, ma és a jövőben csakis a mobilra kell figyelni – állítja az internet infrastruktúrájának alapvető elemeit, a forgalomirányító routereket gyártó Cisco felmérése.

A Cisco előrejelzése szerint 2014-re negyvenszeresére nő az éves mobilos adatforgalom, és eléri a havi 3,6, vagyis az évi 40 exabájtot. Ez azt jelenti, hogy a forgalom átlagosan minden évben legalább megduplázódik. A 2014-re becsült forgalom 56 százaléka a nyugat-európai és az ázsiai-csendes-óceáni térségre tehető.

A legdinamikusabb fejlődés a Közép-Európát, Latin-Amerikát, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló régióban várható, ahol a 2009-es 9 százalékról 2014-re 14 százalékra nő a globális adatforgalomhoz viszonyított részesedés. Az országok közül Indiában várható a mobil-adatforgalom legnagyobb mértékű növekedése, ahol az előrejelzés szerint az éves növekedési ráta 222 százalék körül alakul. Kína 172 százalékos eredményével a második, Dél-Afrika 156 százalékos eredményével pedig a harmadik helyen áll.

A növekedés hátterében két globális trend áll: a mobilhasználatra felkészített eszközök gyors terjedése, és a videotartalmak népszerűsége. 2014-re több mint ötmilliárd személyi eszköz kapcsolódhat a mobilhálózatokhoz, a gép-gép csomópontokon keresztül pedig további több milliárd eszköz vehet részt az adatforgalomban. A tanulmány szerint a videó 2014-re a teljes mobilos adatforgalom 66 százalékát teheti ki, ami a 2009-es szinthez képest 66-szoros növekedést jelent.

A felmérés további adatokat is felsorol a jóslatai alátámasztására. A globális mobil-adatforgalom az elmúlt évben 160 százalékkal, havi 90 petabájtra nőtt. Ez az adatforgalom ma 2,4-szer gyorsabban növekszik, mint a globális vezetékes széles sávú adatforgalom. 2014-ben várhatóan az okostelefonokon és a notebook-adatkártyákon folyik a globális mobilos forgalom több mint 90 százaléka, és 2014-re több mint 400 millió internetfelhasználó már kizárólag mobilszolgáltatáson keresztül használja majd az internetet. Ma egy átlagos széles sávú mobilszolgáltatás havonta 1,3 gigabájt forgalmat generál. Ezzel szemben 2014-re az átlag várhatóan havi 7 gigabájt lesz.

A gyors növekedés elsősorban annak tudható be, hogy a mobilszolgáltatók számos országban már jelenleg is a vezetékes széles sávhoz hasonló árú és sebességű mobil széles sávú szolgáltatásokat kínálnak.

Rovatok