Index Vakbarát Hírportál

Már arabul is ért a net

2010. május 7., péntek 00:54

Már élnek az arab betűs legfelső szintű domainvégződések, és nemsokára lesznek kínai karakteres webcímek is, amiket már bepötyögni sem tudunk. A domaineket ellenőrző ICANN szerint nagyot lépett előre a net.

Mától elérhetőek a nem latin betűs domainnevek is, azaz ezentúl kínai, vagy arab karaktereket is be lehet pötyögni a böngészők címsorába. Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok már be is jegyeztették az országok arab betűs legfelsőbb szintű domainjét, azaz országkódját.

A domaineket ellenőrző ICANN-nél (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pedig húsz további ország kérte a domain nem latinbetűs domainek bevezetését, így nemsokára lehetnek olyan kínai, tamil vagy éppen thai oldalak, amiket csak nem latin betűs domaineken lehet majd elérni. Az ICANN szerint még idén megjelenhetnek ezek a webcímek, csak néhány technikai és adminisztrációs akadályt kell még elhárítaniuk.

Eddig is volt már néhány olyan weblap, amit nem latin betűs címeken lehetett elérni az erre alkalmas böngészőkkel, de mától él a három ország arab betűs legfelsőbb szintű domainneve, amiket egyébként az arab írásnak megfelelően jobbról balra kell olvasni.

Az egyik első ilyen oldal az Egyiptomi Kommunikációs Minisztériumé, amelynek minisztere Tarak Kamel csütörtökön történelmi pillanatnak nevezte a domain engedélyezését.

Az ICANN egyik vezető munkatársa szerint is az internet negyven éves történetének nagyon fontos pillanata a nem latin betűs domainek bevezetése, de hangsúlyozta, hogy egyelőre ezek a webcímek nem minden számítógépen érhetőek el, sok arab nyelvű operációs rendszert futtató gépen is telepíteni kell például a megfelelő karakterkészleteket.

Szakértők szerint a nem latin betűs domainek bevezetése sokmillió oldalt zárhat el a külföldi internetezőktől, hiszen ezentúl egy arab vagy kínai oldalt nehezebb lehet megtalaláni, vagy egyszerűen a webcímet bepötyögni.

Rovatok