Index Vakbarát Hírportál

A magyarok szilveszterkor nézik a legtöbb YouTube-videót

2010. szeptember 23., csütörtök 09:38

A Google az idei második Transparency Report jelentésében az egyes országokból érkező cenzúrázási, adatkiadási és törlési kérelmek statisztikája mellett azt is közzétette, hogy az egyes szolgáltatásainak adatforgalma hogyan alakul az egyes országok felé.

Azt ugyan nem tudjuk meg, kilóra mennyi adatot forgalmaz mondjuk a Google keresője vagy a YouTube, az adatok alakulását mértékegység nélkül, egy 0-tól 100-ig terjedő listára normalizálva kapjuk meg, 2009 január elsejéig visszamenőleg.

Így is sok érdekességet lehet kibogarászni a grafikonokról, például azt, hogy Magyarországon az elmúlt két évben 2009 szilveszterén nézték a legtöbb YouTube-videót, vagy hogy a Gmail adatforgalma rendszeresen augusztus huszadikán esik vissza legjobban. Feltűnő még, hogy a Google News adatforgalma Magyarország felé idén nyár közepén hirtelen a duplájára emelkedett, a Google keresőjét pedig tavaly szeptemberben használtuk a legaktívabban.

A cenzúratoplistát egyébként az USA vezeti, utána Brazília és India következik (itt a hihetetlenül népszerű Orkut közösségi oldal húzza fel a számokat). Itt félévente néhány ezer kérelemről van szó. Ezer felett van még Anglia és Franciaország. Magyarország nem szerepel a listán. Ahogyan Kína sem, pedig itt valószínűleg igen magas a Google-cenzúra aránya. A cég azonban a kínai állammal kötött egyezségére hivatkozva nem ad ki adatokat.

Rovatok