Index Vakbarát Hírportál

Az internet adatforgalmának felét is elviheti a torrent

2010. október 28., csütörtök 09:19

Az internetes forgalomelemzéssel foglalkozó Sandvine cég közzétette legújabb felmérését az internet globális, illetve régiókra bontott, helyi adatforgalmának összetételéről.

A cég specialitása egyébként a fájlcsere forgalmának analizálása, 2007-ben ők fejlesztették a legnagyobb amerikai kábeles netszolgáltató, a Comcast számára a torrentező felhasználók adatait lassító megoldásokat.

A felmérés szerint az egyes kontinenseken a netes forgalom összetétele meglepően különböző. Észak-Amerikában a valós idejű szórakoztatás kategória (ami a gyakorlatban a videostreaminget, vagyis a YouTube-ot és a többi videomegosztót jelenti) veszi ki a legnagyobb részt az adatforgalomból, a fel- és letöltéseket átlagolva közel 43 százalékot. A tavalyi felmérésben ez még csak 30 százalék volt, ami jól mutatja, hogy növekszik az online videók népszerűsége, és ezzel hogy szökik az egekbe a videomegosztó oldalak fenntartási költsége.

A fájlcsere és a webezés 20-20 százalékon áll, és 2-3 százalékos részesedéssel megjelent a kimutatásban a közösségi oldalak, illetve a valós idejű kommunikáció (Skype és társai) forgalma is. Csak a feltöltéseket számolva a teljes napi adatforgalmi átlagban több mint 50 százalék a fájlcsere aránya (csúcsidőben ez 30 százalékra esik), a legnépszerűbb protokoll a Bittorrent, de meglepően sokan használják a Gnutellát is.

Európában a webezés van az első helyen, 44 százalékot vesz ki a teljes adatforgalomból, a videók 32 százalékot, míg a fájlcsere csak 11-et (ez a felére esett vissza a tavalyi felmérés óta). Latin-Amerika a fájlcsere fellegvára, itt a feltöltésekben eléri a 73 százalékot a fájlcserélők adatforgalma. A legnépszerűbb protokoll az Ares, de egyre jön fel a Bittorrent is. Ázsiában nagyjából egyenlően oszlik el a forgalom a fájlcsere, a web és az online videók között, a feltöltésekben itt a 60 százalékot is eléri a torrent, és a távol-keleten népszerű PPLive és PPStream fájlcserélő protokollok aránya az adatforgalomban.

Az összes régióban észrevehető, hogy az online videók adatforgalma meredeken nő, jellemzően a webes forgalom kárára, a fájlcsere pedig egyedül Európában látszik visszaszorulni, mindenhol máshol jelentős előretörést mutat a 2009-es adatokhoz képest.

Rovatok