Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon kiemelkedően gyors az internet

2010. november 19., péntek 13:53

A világ legnagyobb tartalomelosztó hálózatának működtetője, a szervereivel a web forgalmának körülbelül 15-20 százalékát lebonyolító Akamai nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését. Saját felmérésük alapján arról adnak számot, hogy az internetezést tekintve legfejlettebb 50 országban milyen átlagos sebesség volt tapasztalható a hálózatokon 2010 második negyedévében.

Erre a jelentésre, valamint a felhasználók számának alakulását számba vevő Internet World Stats adataira alapozva a svéd Pingdom monitoringcég készített egy elemzést. Ahogy azt a korábbi jelentéseknél is kiemelték, ezek mért adatok, tehát nem az előfizetésekben megadott értékekkel számolnak.

A felhasználók számában a listán első Kína (420 millió felhasználó), az 50. pedig Dánia (4,75 millió felhasználó), összességében 1,8 milliárd internethasználó található ezekben az országokban.

Az első fontos megállapítás az országok szerint mért átlagos sebesség. Ebben a rangsorban Magyarország kiválóan szerepel, 4,45 Mb/s-mal a 13. pozíciót foglaljuk el: a régiónkban csak Románia és Csehország került elénk, és megelőzzük például Németországot, Nagy-Britanniát, és Tajvant is.

A három ázsiai ország által vezetett lista tanúsága szerint Dél-Korea fölénye továbbra is megmaradt (16,63 Mb/s), annyival jobbak mindenkinél, mintha nem is egy bolygón élnénk. Kína feljövőben van, de leginkább a felhasználók számát tekintve, a 0,86 Mb/s egyelőre a rangsor utolsó részébe szorítja őket, hiszen a világátlagtól (1,8 Mb/s, ezt azonban nem ötven országon mérték, hanem az összesen) is messze elmaradnak. Ez mindez Hongkongra nem vonatkozik: a politikailag Kínához tartozó város a második a listán 8,57 Mb/s-mal. Az is érdekes – nem hiába vált olyan fontos kérdéssé ez az USA-ban –, hogy az Egyesült Államok még mindig le van maradva, épp hogy előttünk szerepelnek a 12. helyen.

Rovatok