Index Vakbarát Hírportál

Újraindult a spamáradat

2011. január 12., szerda 10:15

Csak pár hétig örülhettek az internetezők (és főleg az internetszolgáltatók) annak, hogy régóta nem látott mélységbe csökkent az emailforgalomban a kéretlen reklámlevelek száma. Karácsonykor napi 50 milliárdra becsülték a szakértők a kiküldött spam mennyiségét, ami eltörpül a tavaly augusztusi csúcsidő napi 250 milliárdja mellett.

Hogy mi okozta a csökkenést (főleg az utolsó hónapokét, amikor 100 millióról szinte egyik napról a másikra feleződött a spam), miért hallgattak el a reklámleveleket tömegesen kiküldő zombihálózatok, senki nem tudta megfejteni. És már mindegy is, ugyanis a biztonságtechnikai cégek jelentései szerint január tizedikén reggel véget ért a jó világ, és újra felpörögtek a spammer botnetek.

A spam mennyisége még nem érte el a tavaly nyári csúcsszintet, de a hírhedt Rustock botnet egymaga több mint a duplájára emelte a levélszemét mennyiségét a neten, egyetlen nap alatt. A becslések szerint az orosz online alvilág által irányított zombihálózat az újraindulása napján, január 10-én 67 milliárd kéretlen reklámlevelet küldött ki.

Ahogyan a decemberi leállásra, úgy az újraindulásra sincsen magyarázatuk a szakértőknek. A BBC-nek nyilatkozó Alex Cox, a Netwitness cég elemzője szerint elképzelhető, hogy karácsonykor egyszerűen szabadságra mentek a Rustock irányítói – bár mivel a spamelés folyamata nagy részben automatizálható, ez a magyarázat aránylag gyenge lábakon áll.

Valószínűbb, hogy megrendelőváltás állhat inkább a háttérben: tavaly a Rustock főként a Canadian Pharmacy nevű cég félig-meddig legális (egyes országokban pedig illegális) gyógyszereit hirdette, az újraindulás után pedig a Pharmacy Express nevű, hasonló profilú cég termékeit hirdetik a kéretlen reklámlevelek.

Rovatok