Index Vakbarát Hírportál

Az alapítója szerint túl bonyolult a Wikipedia

2011. január 18., kedd 16:17

A Wikipediát fenntartó Wikimedia Alapítvány azt szeretné, ha az online enciklopédia olvasói aktívabban szerkesztenék az oldalt.

A tíz évvel ezelőtt elindított tudástár különböző nyelvű kiadásait már ma is havonta 410 millió látogató böngészi, de 2015-re havi egymilliárd olvasót szeretnének elérni. Főleg a női és a fejlődő országokban élő közreműködők számát remélik növelni, mert minél sokrétűbb a szerkesztői közösség, annál átfogóbb, pontosabb és gazdagabb lesz az enciklopédia.

Jimmy Wales, a Wikipedia ötletgazdája a születésnap alkalmából a BBC-nek adott interjújában elmondta: sokakat elriaszt a lapok bonyolult kódja. Ha az ember rákattint a szerkesztés gombra, és meglátja a wiki szintaxisát és a táblázatok struktúráját, tényleg megijedhet – magyarázta.

Az alapítvány a szerkesztési folyamat egyszerűsítésével szeretne több olvasót bevonni a közreműködök körébe, mindezt úgy, hogy a meglévő közösséget ne idegenítse el. Egyszerű WYSIWYG-szerkesztőt is fejlesztettek már nyílt forráskódú projektként, ennek egyes elemeit valószínűleg a Wikipediában is fel fogják használni.

Ami biztos, az online enciklopédia marad nonprofit projekt: nem szerepel a tervek között vállalkozássá alakítani az adományokból finanszírozott alapítványt. Nemrég zárult le az éves adománygyűjtési kampányuk: rekordidő alatt sikerült összegyűjteni 16 millió dollárt. Az oldalt részben hirdetésekkel is lehetne finanszírozni, de egyelőre ez sincs napirenden.

Az alapítvány valamivel több, mint 20 millió dolláros éves költségvetésből tart fenn egy havi 410 millió látogatót kiszolgáló weboldalt. Azt hiszem, mi vagyunk messze a leghatékonyabban működő közhasznú társaság, már ha azt nézzük, hogy ilyen kis összegből milyen hatalmas közönségre vagyunk hatással - mondta az interjúban Wales.

Rovatok