Index Vakbarát Hírportál

A Google elkezdte cenzúrázni a torrenttel kapcsolatos kereséseket

2011. január 27., csütörtök 11:52

A Google meghajolni látszik a nagy zenekiadók és filmstúdiók lobbija előtt: a cég minden előzetes bejelentés nélkül szűrni kezdett egyes, bittorrenttel, fájlcserével és letöltésekkel kapcsolatos kifejezéseket a kereső kiegészítő szolgáltatásaiban, az Autocomplete-ben és az Instantban. Ez az a két keresési segédlet, ami pár betű beírásából megpróbálja kitalálni, mit akarunk beírni, és előzetes eredménylistákat ad a tippjének megfelelő keresőszavakról. A rendszer általában roppant hatékonyan működik, bár néha elég vicces eredményeket ad.

Bár továbbra is lehet torrentfájlokat, trackereket, ingyenes letöltéseket keresni a Google-lel, a kiegészítő kényelmi szolgáltatásokban tiltólistára került néhány népszerű kifejezés, mint a bittorrent, az utorrent vagy a rapidshare, és ezek mindenféle kombinációja. Hiába próbálunk például egy teljesen legális Linux-disztribúció torrentes elérhetőségére keresni, az automata segítség akkor sem mond semmit, ha már annyit begépeltünk, hogy "ubuntu torren".

A gyakorlatban ez aligha csökkenti a Google-keresésekből kiinduló illegális fájlcsere és letöltések mennyiségét, de azt mutatja, hogy a technológia megvan a szűrésre, és a hajlandóság is arra, hogy a kereső a MPAA és a RIAA nyomására korlátozza az ilyen témájú kereséseket.


A szűrés egyelőre távolról sem tökéletes vagy teljes, a népszerű Bittorrent-kliensek közül rajta van például az uTorrent, de nincs ott a Vuze és a Bitcomet. A nagy letöltőközpontok közül tiltólistára került például a Rapidshare és a Megaupload, de nincs ott a Mediafire és a Hotfile, és nem szűr a rendszer a nagy nemzetközi torrentoldalak, mint az Isohunt, vagy a Pirate Bay neveire sem.

A szűréssel a Google a saját lábára is rálép egy kicsit, ugyanis a tiltólistára került legnépszerűbb kínai torrentkliens, a Xunlei is, amiben pár éve a Google is résztulajdonos.

A Rapidshare szóvivője a Torrentfreak fájlcsereportálnak úgy kommentálta a Google lépését, hogy egyelőre nem sok haszna lesz az illegális letöltések visszaszorításában, de jól mutatja azt a szomorú trendet, hogy a Google már nem csak a politikai nyomásnak engedelmeskedik a cenzúrával, mint Kínában, de az üzletinek is.

Rovatok