Index Vakbarát Hírportál

Google-alapító is támogatja a Wikipédiát

2011. november 21., hétfő 11:12

A Google társalapítója, Sergey Brin félmillió dolláros adományt juttatott az ingyenes online enciklopédiának. Az összeg a fenntartási költségeknek csupán töredékét fedezi.

A Google-alapító Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki közösen vezetik a Brin Wojcicki Alapítványt; a szervezet a közelmúltban félmillió dolláros adománnyal támogatta a Wikipédiát és a testvéroldalait. Nem ez az első eset, hogy a Google és a Wikipédia neve összefonódik: Brin már korábban is dollármilliókat juttatott a Wikimedia Alapítványnak.

A portálnak az önkéntesek adományain kívül nincs más bevételi forrása. Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója, bár nem tartja az ördögtől valónak az online hirdetéseket, úgy látja, hogy a reklámoknak semmi keresnivalójuk egy lexikonban. A rendszer fenntartási költsége ugyanakkor roppant magas. A Wikipédia üzemeltetési költsége az évi 28 millió dollárt is meghaladja.

„A Google-nek majdnem egymillió szervere van. A Yahoo körülbelül 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Nekünk csak 697 szerverünk és 95 alkalmazottunk van. A Wikipédia az ötödik legnépszerűbb oldal az interneten; 450 millió látogatónk minden hónappban többmilliárd oldalletöltést generál" – írja Wales a Wikimédia Alapítvány oldalán. „Ha mindenki öt dollárral támogatna bennünket, aki ezt elolvassa, a finanszírozási kampányunk csupán egy napig tartana.”

Rovatok