Index Vakbarát Hírportál

A Pirate Bay elhagyja a torrentet

2012. március 1., csütörtök 12:13

Technológiát vált a világ egyik legnagyobb, de mindenképp legismertebb fájlcserélő oldala, a Pirate Bay. A sokszor az illegális tartalommegosztásra használt torrentezés folyamata változik meg az úgynevezett mágneslinkes (magnet link) megoldás alkalmazása miatt.

„Egy korszak vége” – így jellemzi blogposztjában a Pirate Bay csapata a döntés jelentőségét. A hírekbe az utóbbi hónapokban leginkább bírósági pereivel bekerülő oldal csapata nem elsősorban az erősödő hatósági nyomással magyarázza a lépést, szerintük arról is van szó, hogy a közvetlenebb megoldást jelentő mágneslink jóval kisebb tárhely- és forgalomigény mellett üzemel, ráadásul jóval nehezebb megállapítani, hogy valaki használta-e vagy sem. (A megoldásról, illetve a fájlcsere- és a warezellenes harc eredményességéről 2009-es cikkünkben olvashat részletesen, az azóta eltelt idő ellenére az ott leírtak továbbra is aktuálisak.)

Az eddig használt megoldás és a mágneslinkek közti legfontosabb különbség, hogy míg az előbbinél a forgalomirányítás egy központi szerveren keresztül történik, addig az utóbbinál minden olyan adat, ami szükséges a letöltés elindításához, megtalálható egy hétköznapi URL-ben, így a fájlokat megosztó illetve letöltő kliens közvetlen kapcsolatba léphet egymással.

Ennek a közvetlenségnek előnyei és hátrányai egyaránt vannak. A warezforgalom visszaszorítását is célzó nemzetközi egyezmények árnyékában elsősorban azt kell megemlíteni, hogy mivel a letöltés folyamatából kiesik a korábban fontos szerepet betöltő központi szerver (azaz a tracker), a fáljcsere jóval nehezebben szűrhető, illetve a továbbiakban egy-egy nagyobb torrentoldal forgalma nem lőhető ki pusztán azzal, hogy lekapcsolják a forgalmat bonyolító szervereket. Ez azonban azt is jelenti, hogy a mágneslink minden olyan feladatot, amit korábban a trackerek végeztek, a felhasználók gépére, illetve az azon futtatott kliensre hárít. Mivel azonban a manapság használt torrentkliensek mind a mágneslinkeket, mind a használatukkal járó extrafeladatokat kezelni tudják, az átlagfelhasználó a változásból szinte semmit nem érzékel majd. Az egyetlen nehézség egy bizonyos fájl letöltése egy nagyobb csomagból, azonban ez sem lehetetlen, csak meg kell várni, amíg a kliens összegyűjti a teljes listát a a megosztóktól ahelyett, hogy közvetlenül a tartalmat leíró, a trackeren tárolt torrentfájlból olvasná azt ki.

A Pirate Bay már 2009-ben bejelentette, hogy a központi trackerek fontosságának csökkentésén dolgozik, és bár nagyjából azóta használták a mágneslinkeket is, mindössze egy hónapja tették elsődleges letöltési formává azt a torrenttel szemben. Mától azonban a piratebay.org oldalon lefuttatott keresések kizárólag mágneslinkeket adnak meg, illetve az átmenet folyamatosságának fenntartása érdekében egy ideig minden olyan futtatott torrent aktív marad, amit tíznél kevesebb ember oszt meg (erre azért van szükség, hogy a mostanában feltöltött tartalmak ne vesszenek el, illetve a mágneslinkek kezelésére képtelen kliensprogramok használóinak is jut még egy kis idő az átállásra).

Rovatok